Nieuws

Voor je het weet ben je op de hoogte van het laatste nieuws. Op deze nieuwspagina plaatsen we niet alleen handige tips om de veiligheid van je onderneming te vergroten, maar we plaatsen hier ook informatie over activiteiten die we op de agenda hebben staan. 

Ruim honderd arrestaties na onderscheppen twintig miljoen geheime berichten EncroChat

De Franse en Nederlandse opsporingsdiensten hebben bekendgemaakt dat zij meer dan twintig miljoen berichten hebben kunnen meelezen. Berichten die criminelen elkaar stuurden en waarbij ze dachten veilig te communiceren. Volgens de opsporingsdiensten is dit een ‘aardschok voor de georganiseerde misdaad’.
De berichten die zijn onderschept werden via het versleutelde telefoonnetwerk EncroChat verzonden. Dit netwerk was volgens de politie populair onder criminele groepen wereldwijd. Zo heeft EncroChat ongeveer 50.000 gebruikers wereldwijd, in Nederland 12.000 gebruikers. Het is de hulpdiensten nu gelukt deze berichten te onderscheppen, en dat nog voordat ze konden worden versleuteld.  Dit onderzoek is al begonnen in 2017. De Franse politie merkte steeds vaker dat ze telefoons tegenkwamen van EncroChat. Vervolgens zijn zij een samenwerking gestart met de Nederlandse politie. Honderden analisten hebben de berichten die de duizenden criminelen naar elkaar verstuurden dag en nacht meegelezen en gevolgd.
Dankzij het live meelezen van deze berichten, zijn tientallen ontvoeringen, schietpartijen en liquidaties voorkomen, zo bericht de politie. Er zijn tevens drugstransporten onderschept en een groot aantal verdachten is opgepakt die in de georganiseerde misdaad actief zouden zijn. Dankzij het meelezen heeft de politie zicht gekregen op delicten zoals moord, witwassen, drugshandel en corruptie. Dankzij deze actie zijn er dus in Nederland alleen al meer dan 100 verdachten gearresteerd en is er 1200 kilo crystal meth en meer dan 8000 kilo cocaïne gevonden. Er zijn inmiddels al 19 drugslabs ontmanteld, tientallen wapens, dure horloges, auto’s en twintig miljoen aan cash geld in beslag genomen.

Verdachten gearresteerd in het buitenland

Niet alleen in Nederland hebben er aanhoudingen plaats gevonden, ook in andere landen zijn verdachten aangehouden. Bijvoorbeeld in Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Zo heeft de Britse politie inmiddels al 746 verdachten opgepakt aan de hand van de informatie die zij hebben verkregen van de Franse en Nederlandse opsporingsdiensten.

300 strafzaken

Naar verwachting van de politie zullen de EncroChat-berichten in meer dan 300 strafzaken een rol gaan spelen en tevens zullen de berichten nog jarenlang als bewijs dienen. Er wordt ook verwacht de komende tijd nog veel meer verdachten te arresteren op basis van deze data. Volgens het OM (Openbaar Ministerie) is er door de rechter-commissaris toestemming gegeven om alle berichten vanaf 1 april live mee te lezen. 

Meekijkoperatie ten einde

Een aantal weken geleden kwam er een abrupt einde aan het live meekijken. EncroChat was erachter gekomen dat er mee werd gekeken en heeft zijn gebruikers gewaarschuwd dat een overheidsinstantie met kwaadaardige software binnen het netwerk was gedrongen. Ze hebben daarop hun gebruikers het advies gegeven de telefoons direct weg te gooien.

Persconferentie Eurojust terugkijken

Bekijk hier de persconferentie terug die Eurojust heeft gegeven over de resultaten voor de ontmanteling van EncroChat;

Voor je het weet ben je weer helemaal op de hoogte

Wat je van onze nieuwsbrief kunt verwachten:

  • Ontvang tips over het voorkomen van bijvoorbeeld een cyberaanval.
  • Je bent als eerste op de hoogte van onze kosteloze activiteiten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!