Nieuws

Voor je het weet ben je op de hoogte van het laatste nieuws. Op deze nieuwspagina plaatsen we niet alleen handige tips om de veiligheid van je onderneming te vergroten, maar we plaatsen hier ook informatie over activiteiten die we op de agenda hebben staan. 

Ondernemers en burgers wees alert op fraude!

Het gaat om meldingen van poging tot phishing waarbij de oplichter zich voordoet als een geldeisende instantie zoals de Belastingdienst of bank. Bij phishing proberen oplichters mensen geld afhandig te maken door te zeggen dat ze een belastingschuld hebben die ze moeten terugbetalen. Ook worden DigiD logins gehackt. Het geld dat de oplichters hiermee binnenhalen, gaat vervolgens naar zogenaamde geldezels, deze laten zijn/haar rekening gebruiken om geld van criminelen naar iemand anders over te maken of wit te wassen. De geldezels worden vaak door criminelen geronseld via Social Media als Facebook en Instagram. Steeds meer jongeren zijn slachtoffer van dit soort fraudepraktijken. 
De waarschuwing naar iedereen is dat officiële instanties zoals de Belastingdienst nooit per mail of sms communiceert. Tijdens deze Coronacrisis zien we een forse stijging van phishing, maar ook van WhatsApp-fraude. Daarbij doen oplichters zich voor als een bekende in geldnood. Het zijn berichten als: ‘ik moet 2 rekeningen betalen, maar ik heb op dit moment het geld niet, zou jij me kunnen helpen door het geld voor te schieten?’. Het aantal meldingen WhatsApp-fraude is verdubbeld. Het is nog niet eerder voorgekomen dat er op deze manier op zo’n grote schaal geprobeerd is te frauderen. 
Vooral senioren zijn het slachtoffer. Zij handelen uit goeder trouw en zijn minder op de hoogte van deze vernuftige manieren van fraude. 
Tijdens deze Coronaperiode zien we een verschuiving van de criminaliteit. Steeds vaker worden mensen slachtoffer van cybercrime terwijl het aantal slachtoffers van ‘normale’ criminaliteit juist daalt. Hacken, identiteitsfraude, cyberpesten, koop- en verkoopfraude komen daarbij het meest voor. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven. De motieven van de daders lopen uiteen van financieel, ideëel, relationeel tot puberaal gedrag. Via het internet wordt dagelijks gechanteerd en afgeperst. Cybercriminaliteit is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing. De beheersing van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet.  
Het thuiswerken zorgt dan ook voor gemakkelijke cyberaanvallen van buitenaf. Laptops en computers zijn vaak niet ingericht om veilig te werken. Daarnaast kan de internetverbinding thuis bijvoorbeeld niet goed beveiligd zijn omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een VPN-verbinding. 
Het RPC kan u, als ondernemer, hierbij helpen. Neemt u dan contact op via het contactformulier op onze website.

Voor je het weet ben je weer helemaal op de hoogte

Wat je van onze nieuwsbrief kunt verwachten:

  • Ontvang tips over het voorkomen van bijvoorbeeld een cyberaanval.
  • Je bent als eerste op de hoogte van onze kosteloze activiteiten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!