PVONH
PVONH

Veilig ondernemen op drukke plekken

  Algemeen
Om ondernemers op drukke plekken handvatten te bieden over wat zij zelf aan veiligheidsmaatregelen kunnen nemen is de online toolbox ‘veilig ondernemen op drukke plekken’ beschikbaar.

Om ondernemers op drukke plekken handvatten te bieden over wat zij zelf aan veiligheidsmaatregelen kunnen nemen is de online toolbox ‘veilig ondernemen op drukke plekken’ beschikbaar. Op www.nctv.nl/drukkeplekken staan suggesties voor extra maatregelen die hen kunnen helpen bij de voorbereiding op een mogelijke aanslag. Deze maatregelen zijn aanvullend op die van de lokale en landelijke overheid. 

De online informatie helpt ondernemers en organisaties om hun eigen veiligheidssituatie te beoordelen. Zij kiezen vervolgens zelf de maatregelen die voor hen relevant zijn. In de meeste gevallen is het niet nodig om extra maatregelen te nemen. Soms is dat wel wenselijk, bijvoorbeeld vanwege de locatie of symboliek van een onderneming. Veel van de basismaatregelen die worden ingezet tegen criminaliteit zijn ook effectief tegen terrorisme. 

De behoefte aan extra informatie voor ondernemers op drukke plekken is ontstaan na de aanslag van afgelopen zomer op de Spaanse Ramblas. De voorbeelden en handvatten uit de online toolbox met bijbehorende risicoanalyse en veiligheidsscan komen hieraan tegemoet. 

De veiligheid van plekken waar veel mensen samen komen heeft de volle aandacht. Denk hierbij aan grootschalige evenementen, stations, luchthavens en religieuze instellingen. Publieke en private partijen leren voortdurend van eerdere incidenten en aanslagen en gebruiken kennis en ervaring om eventuele risico’s te verkleinen. 

Ondernemers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het vergroten van de veiligheid op drukke plekken. Uit het onlangs verschenen 47ste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland blijkt dat ondanks de veranderende dreiging de kans op een aanslag in Nederland nog steeds reëel is. De informatie in de toolbox is samengesteld in samenspraak met de G4 en de gemeentes Tilburg en Eindhoven, de Nationale Politie en een aantal private partners.

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer