PVONH
PVONH

Plunderingen winkels hebben grote impact

  Algemeen
In de afgelopen dagen zijn meerdere winkeliers in Amsterdam opgeschrikt door een nieuw fenomeen; Georganiseerde winkeldiefstallen die worden gepleegd door groepen jongeren.
Deze groepen jongeren bestormen het filiaal als groep en grissen de schappen leeg in hun weg naar buiten. Dit type diefstal heeft een enorme impact gehad op de slachtoffers en de schade die de groepen aanrichten is groot. De politie doet op dit moment onderzoek naar de diefstallen. Aangezien we de feestdagen in het verschiet hebben, wordt er niet uitgesloten dat de komende weken opnieuw dit soort diefstallen zullen worden gepleegd. Indien de politie enige vorm van informatie heeft, doen zij er uiteraard alles aan om deze plunderingen waar mogelijk te voorkomen. Desalniettemin voorzien we u graag van een aantal adviezen met betrekking tot deze plunderingen:
  • Check uw beveiligingsmaatregelen op hun werking; en dan met name uw camerasysteem en de opnamemogelijkheid. Of vraag de gratis scan Excellent Cameratoezicht aan: https://www.rpcnh.nl/themas/excellent-cameratoezicht/
  • Wees alert op groepen jongeren die interesse lijken te tonen voor uw beveiligingsmaatregelen
  • Maak duidelijke en goede afspraken met uw personeel over ieders taak en zorg dat er altijd een persoon aangewezen is die direct 112 belt wanneer u geconfronteerd wordt met een misdrijf of de dreiging daarmee.
  • Ziet u een verdachte situatie buiten de winkel? Dan kunt u de toegangsdeur sluiten en de politie informeren.
  • Mocht een groep personen in uw winkel diefstallen plegen, bel dan direct 112 (of gebruik de alarmknop). Observeer zoveel mogelijk van wat er gebeurt en onthoud de signalementen. Maak gebruik van de op te vragen gratis signalementenkaart via: https://www.rpcnh.nl/contact/
  • Denk altijd aan uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw personeel. Gebruik in geen geval geweld om de daders tegen te houden.
  • Voorkom bedreiging of geweld door de winkeldeuren te sluiten wanneer de groep binnen is, maak het ze moeilijk maar laat ze vluchten.
  • Tref preventieve maatregelen om te voorkomen dat kleding makkelijk in grote hoeveelheden wordt meegenomen door de kledinghangers bijvoorbeeld om en om te hangen, broeken en jassen te beveiligen met een staaldraad of ketting en dure kledingstukken te voorzien van een slot enzovoorts.


  • Schrik winkeldieven af door bijvoorbeeld een medewerker bij de toegangsdeur plaats te laten nemen die klanten welkom kan heten, maar ook verdachte situaties kan signaleren.
  • Vraag getuigen altijd om te wachten op de politie of noteer hun gegevens zodat ze benaderd kunnen worden door de politie.
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer