PVONH
PVONH

Ook tijdens de Corona Crisis gaat criminaliteit door

  Algemeen
Ook de uitbraak van een nieuw virus, het Corona Virus, stopt criminelen niet. Zo verplaatst de straathandel in drugs bijvoorbeeld naar parkeerplaatsen van supermarkten en in Rotterdam werd in de haven een partij coke gevonden welke verstopt was tussen medische hulpgoederen.

Dit verteld de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke in een interview met het AD. Zo is er de laatste tijd in de haven van Rotterdam 'meer activiteit dan anders' en zijn er de afgelopen weken al veertig mensen opgepakt. Deze personen sliepen in containers en zoeken overdag mogelijk naar drugs tussen de ladingen.

"Dat lukt ze niet lang niet altijd, want we houden echt op dagelijkse basis mensen aan. Maar je kunt op je vingers natellen dat ze daar niet voor niets zijn", vertelt Westerbeke aan de krant. Ook is er volgens de politiechef 'geen enkele vermindering van de partijen drugs die binnenkomen’.

Internationale drugshandel gaat door, ook tijdens crisis

Het lijkt er dus niet op dat de Corona crisis de internationale drugshandel heeft stilgelegd. Sterker nog, de handel gaat gewoon door en criminelen spelen hier slim op in. Zo werd er eerder een partij coke onderschept welke tussen medische hulpgoederen verstopt zat die onderweg waren naar Engeland.

De straten zijn leger door de Corona maatregelen. Door deze lege straten merken buurtbewoners verdacht gedrag veel sneller op. Hierdoor komen er bij de Politie veel meer meldingen binnen dan normaal, evenals bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Doordat mensen vaker thuis zijn en meer naar buiten zitten te kijken dan normaal, passen de criminelen zich hier op aan. Ze gaan dealen op plekken waar het wel drukker is in plaats van in de lege straten. 

Parkeerplaatsen als dealerplek

Drugsdealers worden vaker gevonden door de Politie op parkeerplaatsen van bouwmarkten en supermarkten. De politie probeert te voorspellen hoe criminelen zich gaan gedragen en waar ze zich ophouden, maar ze zijn slim en verzinnen ook manieren waar de Politie nog niet op was gekomen. 

De laatste twee maanden is er een stijging te zien in de volgende vormen van criminaliteit:

  • Internetoplichting
  • Overlast
  • Jeugd
  • Verwarde personen

Internetoplichting is een vorm van criminaliteit die al jaren stijgt. Ook wordt er de laatste tijd veel geklaagd over jeugd, omdat ze zich bijvoorbeeld niet aan de Corona maatregelen hielden. Ook is de jeugd meer op straat aangezien de scholen zijn gesloten. Doordat iedereen meer thuis is, vallen zaken op die anders niet waren opgevallen.

BOA's belaagd en mishandeld

Zondagavond zijn in Hoofddorp twee BOA's mishandeld en belaagd door een groep jongeren. Zo meldt Handhaving Haarlemmermeer dat dit in de wijk Toolenburg gebeurde ter hoogte van Femina Mullerstraat. De gemeente laat weten dat de aanleiding voor de mishandeling onbekend is, en dat het om 2 21-jarige boa's (man en vrouw) ging. Ze hebben blauwe plekken opgelopen en de vrouw is omver gelopen. Ze heeft een grote buil op haar hoofd. Over het algemeen gaat het redelijk met de twee BOA's, ze hebben gelukkig geen blijvende schade opgelopen. 

Eerder werden in februari ook al drie Beverwijkse BOA's mishandeld, omdat ze iemand terechtwezen die verkeerd geparkeerd stond. Twee weken daarvoor heeft een bekeurde automobilist een BOA in haar gezicht gespuugd.

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer