Ondernemers zijn steeds vaker de dupe van ondermijning door criminelen. Dat schrijft De Telegraaf op basis van signalen van MKB-Nederland. De brancheorganisatie kreeg de afgelopen maanden enkele honderden meldingen van bedreiging en intimidatie.
Het overkwam volgens De Telegraaf een boer. Zijn kinderen werden bedreigd toen hij weigerde een loods aan criminelen te verhuren. Volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland is er vooral in het laatste halfjaar sprake van een significante toename. En hij vreest dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Veel ondernemers zouden namelijk te bang zijn om naar de autoriteiten te stappen. Niet alleen boeren hebben er trouwens last van. De criminelen zetten ook andere bedrijven, winkels en horeca onder druk. Zelfs complete branches kunnen volgens Vonhof worden misbruikt voor bijvoorbeeld witwaspraktijken. Dat gebeurde bijvoorbeeld met belwinkels. Tegenwoordig worden ook garages, modewinkels en kleine supermarkten gebruikt om crimineel geld wit te wassen.
Vertrouwen
Vonhof noemt ook een geval waarbij een ondernemer een partij goederen had gekocht. Die bleek gestolen. De ondernemer werd vervolgens onder druk gezet. Als hij niet zou meewerken, zou hij voor heling worden beschuldigd. Ondernemers doen vaak geen aangifte. Soms uit angst, maar ook omdat de politie er weinig mee kan. De MKB-voorman vreest dat ondernemers zodoende het vertrouwen in de autoriteiten verliezen en dan maar toegeven aan de criminelen. Hij roept de politiek op om het probleem aan te pakken. Donderdag vindt in de Tweede Kamer overleg plaats over ondermijning. Volgens Vonhof is ondermijning alleen te bestrijden als de bedrijven, gemeenten en politie goed samenwerken. Op die manier zijn al de nodige successen bereikt. Verder wil hij dat de privacyregels worden herzien. Veel ondermijnende criminaliteit is niet te bestrijden omdat ondernemers onderling geen privacygevoelige informatie mogen uitwisselen.
Bron: Beveiligingnieuws.nl