PVONH
PVONH

Ook ondernemers steeds meer getroffen door ondermijning

  Awareness Ondermijning
Ondernemers zijn steeds vaker de dupe van ondermijning door criminelen. Dat schrijft De Telegraaf op basis van signalen van MKB-Nederland. De brancheorganisatie kreeg de afgelopen maanden enkele honderden meldingen van bedreiging en intimidatie.

Het overkwam volgens De Telegraaf een boer. Zijn kinderen werden bedreigd toen hij weigerde een loods aan criminelen te verhuren. Volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland is er vooral in het laatste halfjaar sprake van een significante toename. En hij vreest dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Veel ondernemers zouden namelijk te bang zijn om naar de autoriteiten te stappen. Niet alleen boeren hebben er trouwens last van. De criminelen zetten ook andere bedrijven, winkels en horeca onder druk. Zelfs complete branches kunnen volgens Vonhof worden misbruikt voor bijvoorbeeld witwaspraktijken. Dat gebeurde bijvoorbeeld met belwinkels. Tegenwoordig worden ook garages, modewinkels en kleine supermarkten gebruikt om crimineel geld wit te wassen.

Vertrouwen

Vonhof noemt ook een geval waarbij een ondernemer een partij goederen had gekocht. Die bleek gestolen. De ondernemer werd vervolgens onder druk gezet. Als hij niet zou meewerken, zou hij voor heling worden beschuldigd. Ondernemers doen vaak geen aangifte. Soms uit angst, maar ook omdat de politie er weinig mee kan. De MKB-voorman vreest dat ondernemers zodoende het vertrouwen in de autoriteiten verliezen en dan maar toegeven aan de criminelen. Hij roept de politiek op om het probleem aan te pakken. Donderdag vindt in de Tweede Kamer overleg plaats over ondermijning. Volgens Vonhof is ondermijning alleen te bestrijden als de bedrijven, gemeenten en politie goed samenwerken. Op die manier zijn al de nodige successen bereikt. Verder wil hij dat de privacyregels worden herzien. Veel ondermijnende criminaliteit is niet te bestrijden omdat ondernemers onderling geen privacygevoelige informatie mogen uitwisselen.

Bron: Beveiligingnieuws.nl

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer