Nieuws

Voor je het weet ben je op de hoogte van het laatste nieuws. Op deze nieuwspagina plaatsen we niet alleen handige tips om de veiligheid van je onderneming te vergroten, maar we plaatsen hier ook informatie over activiteiten die we op de agenda hebben staan. 

© Paul van den Heuvel

Man door ‘dochter’ opgelicht via WhatsApp: ‘Je voelt je enorm bescheten’

Van den Heuvel doet uit de doeken hoe de oplichters te werk gaan. ,,Afgelopen vrijdag werd ik via WhatsApp benaderd door iemand die zich voordeed als mijn dochter. Alex had een nieuw nummer, appte ze, het oude nummer kon weg. Vanwege problemen bij de bank kon ze zelf geen rekeningen betalen. Ze vroeg of ik de betalingen voor haar wilde doen. Het gesprek was heel familiair, het voelde vertrouwd, dus ik ging akkoord. Via Tikkie heb ik twee bedragen overgemaakt, in totaal ruim 1700 euro.”

Aangifte

Vervolgens kwam de zoon van Van den Heuvel thuis. Toen hij het verhaal van zijn vader hoorde, zei hij direct tegen hem dat hij waarschijnlijk het slachtoffer was geworden van fraude. Van den Heuvel: ,,Ik was zelfs nog boos geworden op mijn dochter omdat ze haar geldzaken niet op orde leek te hebben.” 
Vermoedelijk hebben de fraudeurs op sociale media gezien dat de dochter van Van den Heuvel Alex heet. Van den Heuvel heeft bij de politie aangifte gedaan van oplichting en hij heeft contact opgenomen met zijn ING-bank. ,,Bij ING zeggen ze dat ik mijn geld kwijt ben, maar daar neem ik geen genoegen mee. Bij andere fraudezaken bieden ze ook een vergoeding aan. Ik ga een klacht indienen bij de directie. Ik wil mijn geld terug.”

Oplichting voorkomen

De politie waarschuwt al langer voor deze vorm van oplichting. Op de website van de politie staan tips om WhatsApp-fraude te voorkomen. De belangrijkste tips: maak nooit zomaar grote geldbedragen over en verifieer altijd aan wie je geld overmaakt. Bel met degene die om geld vraagt en spreek hem of haar persoonlijk. Ook de Fraudehelpdesk geeft soortgelijke tips. Vraag diegene bijvoorbeeld om een gesproken berichtje te sturen. Bron: AD.nl

Voor je het weet ben je weer helemaal op de hoogte

Wat je van onze nieuwsbrief kunt verwachten:

  • Ontvang tips over het voorkomen van bijvoorbeeld een cyberaanval.
  • Je bent als eerste op de hoogte van onze kosteloze activiteiten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!