Nieuws

Voor je het weet ben je op de hoogte van het laatste nieuws. Op deze nieuwspagina plaatsen we niet alleen handige tips om de veiligheid van je onderneming te vergroten, maar we plaatsen hier ook informatie over activiteiten die we op de agenda hebben staan. 

Cybercrime op het netvlies in Haarlem

Door de toename van internettoegang in ontwikkelingslanden, een weelderige handel in eenvoudig verkrijgbare online oplichtingspakketten en een kleine pakkans van daders, wordt cybercriminaliteit een steeds groter probleem. Niet alleen consumenten, maar ook ondernemers zijn steeds vaker slachtoffer. Volgens het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPCNH) valt er veel te winnen door gedragsverandering. Zaterdag 25 mei start de landelijke campagne ‘Cybercrime’ van het Ministerie van Justitie en Veiligheid met onder andere de landelijke MKB Phishing Test. Het RPCNH organiseert in het verlengde hiervan in een tiental gemeenten in Noord-Holland cyber-trainingen: “MET DE CYBERCRIMINEEL AAN TAFEL”. Gemeente Haarlem trapt af op dinsdag 2 juli.  Ondernemers die zowel hun bedrijf, hun spaargeld en soms zelfs hun gezin verliezen door struisvogelpolitiek. Je hoort het steeds vaker. Veel MKB'ers roepen: ‘dat overkomt mij niet’. ‘Maar de vraag is niet óf je aan de beurt komt, maar wanneer’, zegt Bernard Klaassen Projectleider Cybercrime bij het RPC. ‘Cybercriminaliteit is geen hype gebleken, geen boze droom waaruit je ‘s ochtends wakker schrikt. De ontwikkeling gaan hard, te hard om bij te benen.’ Uit de laatste cijfers blijkt dat maar liefst 80% van de ondernemers met cybercrime te maken hebben gehad. En dat percentage groeit iedere maand. Binnen 5 jaar heeft waarschijnlijk meer dan 50% van de criminaliteit een digitale component. En toch zetten ondernemers de digitale voordeur wagenwijd open voor criminelen. Ondernemers die slachtoffer zijn geworden van cybercrime ervaren pas achteraf hoe groot de consequenties zijn. ‘Het is eigenlijk vreemd dat de bedrijfslaptop gebruikt wordt om privé Youtube video’s op te kijken – en dat we dat normaal vinden.’

Trainingen “MET DE CYBERCRIMINEEL AAN TAFEL”

De Gemeente Haarlem onderkent het risico van cybercriminaliteit en heeft gekozen voor een actieve aanpak richting ondernemers. Op dinsdag 2 juli wordt een interactieve training georganiseerd in samenwerking met het RPCNH, een initiatief van onder andere Politie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Gezamenlijk bieden zij ondernemers handvatten om cybercrime te voorkomen en gevolgschade te beperken. Deelnemers horen de vaak schrijnende verhalen van gedupeerde ondernemers en krijgen tips en trics van ethical hackers. Het doel: ondernemers bewust maken van hun gedrag en dat van hun medewerkers.

Voor je het weet ben je weer helemaal op de hoogte

Wat je van onze nieuwsbrief kunt verwachten:

  • Ontvang tips over het voorkomen van bijvoorbeeld een cyberaanval.
  • Je bent als eerste op de hoogte van onze kosteloze activiteiten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!