PVONH
PVONH

Veel gestelde vragen

Q. Waar zijn jullie (de promotiemedewerkers) van?

A: Wij lopen in opdracht van het Platform Veilig Ondernemen-Noord Holland en de Gemeente Zaanstad met medeweten van de politie.

Q. Waarom doen doe jullie dit?

A: Om aandacht te vragen voor cybercrime.

Q. Waar gaat de QR-code naartoe?

A: Volg je gevoel, of je wel of niet wilt scannen.

Q. Wat doet PVO Noord-Holland?

A: Wij helpen ondernemers en medewerkers weerbaar te worden tegen criminaliteit door middel van trainingen, workshops en het delen van informatie.

Q. Kan ik een QR-code wel veilig scannen?

A: Als je twijfelt, waarom zou je het dan doen?

Q. Hoe weet ik of ik een QR-code veilig kan scannen?

A: Controleer altijd de link, het liefst al tijdens het scannen en voordat je op de link klikt. Ga daarnaast ook uit van je gevoel. Twijfel je? Scan de code dan niet.

Q. Waarom gebruiken zoveel partijen QR-codes als het gevaarlijk kan zijn?

A: Je kunt het het beste vergelijken met linkjes in mails. Soms zijn die prima, soms blijkt het om phishing te gaan. Dat is met QR codes net zo goed het geval. Niet elke QR code is slecht en ze worden ook in heel veel gevallen juist heel goed ingezet. Denk daarbij aan goede doelen die collecteren met een QR code, of menukaarten in restaurants die je alleen kunt bekijken door de QR code te scannen.

camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer