Nieuws

Voor je het weet ben je op de hoogte van het laatste nieuws. Op deze nieuwspagina plaatsen we niet alleen handige tips om de veiligheid van je onderneming te vergroten, maar we plaatsen hier ook informatie over activiteiten die we op de agenda hebben staan. 

Preventief cameratoezicht werkt beter als opsporing mogelijk is

Hoewel veel winkeliers al cameratoezicht hebben, hangen in 1 op de 3 winkels nog geen beveiligingscamera’s. Dat is een gemiste kans. Want cameratoezicht schrikt winkeldieven af. En als er cameratoezicht is, hoe goed zijn de camera’s dan? Zijn de beelden scherp genoeg om een dief identificeren?  “Om verdachten van misdrijven sneller te kunnen opsporen, zijn goede bewakingsbeelden van groot belang,” zegt Marco Verschragen, manager van Regionale Platform Criminaliteitsbeheersing Noord Holland. De politie krijgt dagelijks private bewakingsbeelden aangereikt. Helaas zijn die vaak ongeschikt voor herkenning ten behoeve van opsporing. Er is te zien wat er gebeurt, maar je kunt niets identificeren. De slechte beelden zijn een doorn in het oog terwijl de huidige techniek tegen lage kosten al voor veel verbetering zorgt, aldus Sander van der Meer van de afdeling Digitale Opsporing van politie in Noord-Holland.   De Haarlemse juwelier Haverkort is het daar volledig mee eens. “We hebben ons vijf jaar oude camerasysteem vervangen door een nieuw camerasysteem. Het is ongelooflijk wat een verbetering dat is,” zegt eigenaar de heer van Leeuwen. “Je kunt de lusjes in het tapijt bij wijze van spreken tellen. En misschien wel het belangrijkste: de camera’s werken preventief. Ik vind het een prettige gedachte dat ik dankzij de camera’s diefstallen voorkom. Elke diefstal is er voor mij één te veel.”  Juwelier Haverkort De camera’s zijn nu zo opgesteld dat je een perfect overzicht van de winkel hebt. “Er hangen bij ons in de winkel vijf zichtbare camera’s en die hebben allemaal overlap. Zo kunnen we situaties en bewegingen perfect volgen en eventueel gezichten en andere herkenningspunten uit verschillende hoeken terugzien. Ook hebben we een aantal onzichtbare camera’s”, vervolgt juwelier Van Leeuwen. “Ik raad collega-ondernemers aan om hun camerasysteem goed te bekijken en over te stappen op nieuwe camera’s. Dat was bij ons zo geregeld. Omdat we al een goed cameraplan hadden, konden we één-op-één overstappen van SD-camera’s met vage beelden naar HD-camera’s waarop je iedereen haarscherp ziet.”

Bescheiden investering

Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste winkeliers bereid zijn om te investeren in een camerasysteem dat identificatie mogelijk maakt. “Een exact kostenplaatje is maatwerk dus dat moet je per geval bekijken,” zegt Marco Verschragen. “Maar we hebben onlangs metingen uitgevoerd en daaruit blijkt dat verbeteringen aan het camerasysteem niet al te kostbaar zijn. Met een investering van € 1.000,00 tot € 3.000,00  neemt de pakkans overduidelijk toe.”
 • Download hier het rapport Excellent Cameratoezicht
 • Excellent Cameratoezicht in detail (online) 

Tips om cameratoezicht te verbeteren

 1. Bepaal wat je wil bereiken met je camerasysteem. Alleen preventie of ook identificatie van daders?  
 2. Geef op een cameraplan (plattegrond) het doel per camera aan: identificeren, herkennen en/of waarnemen.
 3. Werk alleen met installateurs die de norm NEN-EN-IEC 62676-4 kennen en kunnen toepassen. 
 4. In het opleverdocument van de installateur hoort per camera het doel te staan, aangevuld met een snapshot van het camerabeeld.  
 5. Stel de camera’s zo in dat bewegingen identificeerbaar zijn. Hoogte en lichtval zijn hierbij van belang.   
 6. Er moet voor minimaal een week opslagcapaciteit zijn, maar liever langer. Opslag dient zichzelf te reactiveren na stroomstoring.   
 7. Datum en tijd moeten altijd kloppen, ook na overgang van zomertijd naar wintertijd (en andersom). 
 8. Mpg, mp4 of avi zijn werkbare formaten. Uitvoer naar een exe-bestand is ook mogelijk.   
 9. Registreer het camerasysteem bij de politie.

Voor je het weet ben je weer helemaal op de hoogte

Wat je van onze nieuwsbrief kunt verwachten:

 • Ontvang tips over het voorkomen van bijvoorbeeld een cyberaanval.
 • Je bent als eerste op de hoogte van onze kosteloze activiteiten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!