Nieuws

Voor je het weet ben je op de hoogte van het laatste nieuws. Op deze nieuwspagina plaatsen we niet alleen handige tips om de veiligheid van je onderneming te vergroten, maar we plaatsen hier ook informatie over activiteiten die we op de agenda hebben staan. 

Opsporing zoekgeraakte basisschoolleerlingen

Nu de scholen gesloten zijn, zouden deze kinderen thuis onderwijs moeten volgen. Het lukt leraren en leerplichtambtenaren echter niet om in contact te komen met deze gezinnen en ze komen ook de lespakketten niet ophalen op de scholen. Het gaat hierbij om kinderen jonger dan 12 jaar, dus dat dit zorgwekkend is is wel duidelijk. Leerplichtambtenaar Elissa van Rooijen gaat in Zaanstad samen met jeugdboa Sebastiaan op zoek naar deze kinderen op straat:
https://www.youtube.com/watch?v=ZOuVVuS0AAQ
Over deze groep kinderen heeft de PO-raad veel zorgen, want het gaat vaak om kinderen die zich in kwetsbare situaties bevinden, in sommige gevallen zelfs met huiselijk geweld te maken hebben. Deze groep kinderen is juist gebaat bij les op school. Het is de topprioriteit van de PO-raad om in samenwerking met gemeenten en jeugdzorg deze kinderen op te sporen. Niet alleen in het basisonderwijs, maar ook in het voortgezet onderwijs lukt het sommige scholen niet om alle kwetsbare leerlingen goed in beeld te krijgen.

Leerplichtambtenaren langs bij probleemgezinnen

Deze weken moeten leerplichtambtenaren in alle gemeenten langs bij deze probleemgezinnen. Het doel van zo'n bezoek is niet het opleggen van een boete, maar om contact te leggen met het gezin en bijvoorbeeld te kunnen regelen dat ze terecht kunnen bij de noodopvang op school. Deze aanpak is in de gemeente Zaanstad al van start gegaan, hier gaan leerplichtambtenaren samen met jeugdboa's op pad. Ze gaan de straat op en vragen jongeren naar hun thuissituatie.  Een woordvoerder van de gemeente verteld dat ze zich vooral zorgen maken over gezinnen waar spanningen ontstaan door de coronacrisis. Deze spanningen ontstaan bijvoorbeeld door het 24 uur per dag met elkaar in een huis zitten, maar er kunnen ook spanningen ontstaan wanneer bijvoorbeeld een van de ouders zijn of haar baan verliest. Ook in Zaanstad merken ze dat er een kleine groep kinderen buiten beeld is. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen uit grote gezinnen, waar de kinderen dan hun huiswerk gelijktijdig moeten maken. Hierdoor kunnen de kinderen zich niet focussen en haken ze in sommige gevallen af. De gemeente wil in samenwerking met de scholen voorkomen dat deze leerlingen een achterstand oplopen die ze niet goed meer kunnen inhalen. In Zaanstad is het een goed initiatief dat leerplichtambtenaren samenwerken met BOA's. De criminelen werken namelijk ook in deze crisistijd gewoon door. De gemeente wil niet dat deze criminelen contact leggen met jonge basisschoolleerlingen die misschien niet lekker in zijn of haar vel zit. Daarom is het van belang dat deze leerlingen worden opgespoort en daarna kunnen werken aan een goede toekomst.

Scholieren worden steeds jonger slachtoffer

Scholieren worden steeds jonger slachtoffer van criminele uitbuiting. Zo maakt ruim de helft van de middelbare scholen en MBO's zich zorgen over hun leerlingen en of deze worden ingezet door criminelen. De grootste zorgen gaan om leerlingen die worden aangezet tot diefstal of worden gedwongen tot drugshandel. Dit is gebleken uit een peiling van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) onder 277 scholen.
Het lijkt dat leerlingen steeds jonger slachtoffer worden van criminele uitbuiting en de afgelopen jaren zijn de zorgen hierover daarom ook toegenomen. Zo omschrijft in een middelbare school in het zuiden van het land dat leerlingen eerst mee mochten blowen met een groep die bij de school rondhing. Vervolgens werden ze onder druk gezet om drugs te gaan verkopen en moesten ze medescholieren gaan overhalen om ook te gaan dealen. Hierbij werd ook fysiek geweld gebruikt, meldt de NOS.
Shamir Ceuleers van het CKM zegt geschrokken te zijn van de resultaten. “Scholieren zijn jong, beïnvloedbaar en makkelijk onder druk te zetten. Als zij gedwongen worden om strafbare feiten te plegen, zijn ze geen crimineel maar slachtoffer. We moeten deze jongeren helpen, anders zijn het straks doorgewinterde criminelen.”

Veel scholen onwetend

Wat opvalt in het onderzoek is dat veel scholen aangeven helemaal niets te merken van jongeren die worden geronseld door criminelen. Volgens het CKM is er daarom meer bewustwording nog.

Voor je het weet ben je weer helemaal op de hoogte

Wat je van onze nieuwsbrief kunt verwachten:

  • Ontvang tips over het voorkomen van bijvoorbeeld een cyberaanval.
  • Je bent als eerste op de hoogte van onze kosteloze activiteiten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!