Nieuws

Voor je het weet ben je op de hoogte van het laatste nieuws. Op deze nieuwspagina plaatsen we niet alleen handige tips om de veiligheid van je onderneming te vergroten, maar we plaatsen hier ook informatie over activiteiten die we op de agenda hebben staan. 

Ook ondernemers steeds meer getroffen door ondermijning

Het overkwam volgens De Telegraaf een boer. Zijn kinderen werden bedreigd toen hij weigerde een loods aan criminelen te verhuren. Volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland is er vooral in het laatste halfjaar sprake van een significante toename. En hij vreest dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Veel ondernemers zouden namelijk te bang zijn om naar de autoriteiten te stappen. Niet alleen boeren hebben er trouwens last van. De criminelen zetten ook andere bedrijven, winkels en horeca onder druk. Zelfs complete branches kunnen volgens Vonhof worden misbruikt voor bijvoorbeeld witwaspraktijken. Dat gebeurde bijvoorbeeld met belwinkels. Tegenwoordig worden ook garages, modewinkels en kleine supermarkten gebruikt om crimineel geld wit te wassen.

Vertrouwen

Vonhof noemt ook een geval waarbij een ondernemer een partij goederen had gekocht. Die bleek gestolen. De ondernemer werd vervolgens onder druk gezet. Als hij niet zou meewerken, zou hij voor heling worden beschuldigd. Ondernemers doen vaak geen aangifte. Soms uit angst, maar ook omdat de politie er weinig mee kan. De MKB-voorman vreest dat ondernemers zodoende het vertrouwen in de autoriteiten verliezen en dan maar toegeven aan de criminelen. Hij roept de politiek op om het probleem aan te pakken. Donderdag vindt in de Tweede Kamer overleg plaats over ondermijning. Volgens Vonhof is ondermijning alleen te bestrijden als de bedrijven, gemeenten en politie goed samenwerken. Op die manier zijn al de nodige successen bereikt. Verder wil hij dat de privacyregels worden herzien. Veel ondermijnende criminaliteit is niet te bestrijden omdat ondernemers onderling geen privacygevoelige informatie mogen uitwisselen. Bron: Beveiligingnieuws.nl

Voor je het weet ben je weer helemaal op de hoogte

Wat je van onze nieuwsbrief kunt verwachten:

  • Ontvang tips over het voorkomen van bijvoorbeeld een cyberaanval.
  • Je bent als eerste op de hoogte van onze kosteloze activiteiten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!