PVONH
PVONH

Winkeliers en horeca in Noord-Holland gaan gebukt onder enorme toename criminaliteit

  Algemeen
Foto: Ruud Baan, AVROTROS
Nieuwe online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ op 21 juni 2023 over diefstal en agressie. Meld je aan om de talkshow bij te wonen!

In de eerste maanden van 2023 is het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland met 60 procent toegenomen, blijkt uit misdaadcijfers van de politie. Daarnaast hebben winkeliers en horecaondernemers steeds vaker te kampen met geweld, intimidatie en agressie jegens medewerkers. De veiligheid van winkels, winkeliers en hun medewerkers is een van de hoofdonderwerpen die op 21 juni worden besproken in de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland (PVONH). 

Winkeliers in Noord-Holland nemen tal van maatregelen om criminaliteit tegen te gaan. Er worden camera’s en alarmsystemen geïnstalleerd, apparaten geplaatst die vals geld detecteren, contant geld wordt uit de kassa ‘afgeroomd’ en winkelpanden worden beter verlicht. Daarnaast wordt in trainingen geïnvesteerd zodat werknemers verdachte situaties sneller herkennen en er accuraat op kunnen reageren - al zorgt personeelsverloop er soms voor dat opgedane kennis en ervaring ook weer snel verdwijnt. Ondanks alle maatregelen is Noord-Holland een van de provincies waarin winkeldiefstal het snelst toeneemt. Voor PVONH genoeg reden om dit onderwerp op de agenda te zetten van de online talkshow van 21 juni.

Meld je aan via www.deondernemerdraaitdoor.nl

Agressie in de horeca

Eén van de andere onderwerpen die worden besproken, is agressie van jongeren in de horeca. Met name sinds 2022 is hier vaak sprake van overmatig drankgebruik en agressief gedrag van jongeren. Volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) - een van de gasten aan de talkshowtafel – vindt een deel van het uitgaanspubliek dat het, sinds de coronamaatregelen zijn afgeschaft, jaren moet inhalen en daarbij grenzen kan overschrijden. Een bijkomend fenomeen is dat veel horecapersoneel tijdens en na de coronapandemie ander werk is gaan doen. Het veelal onervaren personeel dat hierdoor is ingestroomd, heeft soms moeite met het signaleren van - en omgaan met - uitgaanders onder invloed van alcohol en drugs. 

In de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ die op 21 juni live plaatsvindt, gaan winkeliers, horecaondernemers, Koninklijke Horeca Nederland en de politie onder leiding van presentatrice Anniko van Santen, bekend van Opsporing Verzocht, in gesprek over deze twee hoofdonderwerpen. Wat moet er gebeuren om winkels, winkeliers en hun personeel te beschermen tegen criminelen? En hoe kan agressie van jongeren in de horeca worden tegengegaan? Wil je hierover meepraten in de talkshow?

Meld je aan via www.deondernemerdraaitdoor.nl

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer