PVONH
PVONH

Versnelde aangifte winkeldiefstal

  Algemeen
Ondernemers kunnen voortaan gelijk online aangifte doen bij aangehouden winkeldieven.

De politie heeft in samenwerking met winkeliers en partners in de strafrechtketen, onder de naam RAPP, een nieuwe methode ontwikkeld voor de afhandeling van winkeldiefstallen. Hierbij kan door de winkelier eenvoudig online aangifte worden gedaan als in de winkel een winkeldief is gesnapt. Het proces is gebruikersvriendelijker, voor zowel ondernemer als politie, en zorgt voor een veel efficiëntere afhandeling. Deze nieuwe methode vervangt het huidige Landelijk Aangifte Formulier Winkeldiefstal (LAF). Vanaf 2 april 2021 kunnen alle winkeliers in Noord-Holland digitaal aangifte doen!

Winkeldiefstal kost ondernemers niet alleen veel geld, maar ook een hoop tijd. En dat laatste geldt ook voor de politie. Om het aangifteproces te vereenvoudigen is een nieuwe app ontwikkeld, waarmee nu een winkeldiefstal, maar in de toekomst ook andere vormen van veel voorkomende criminaliteit, zoals vernieling en mishandeling, kunnen worden afgehandeld. Deze online aangifte helpt ons allemaal. 

Hoe werkt deze nieuwe aangiftemethode voor een winkeldiefstal?

U betrapt op heterdaad een winkeldief en belt naar 112. Terwijl de politie onderweg is, start u zelf de online aangifte. De politie ontvangt direct alle gegevens. In uw winkel controleert u samen met de politie de aangifte en ondertekent deze digitaal. Via politie.nl ontvangt u de ondertekende aangifte en wordt u geïnformeerd over de afhandeling. 

Eerste keer betrapt

Daarnaast kan vanaf 2 april een meerderjarige verdachte, die voor de eerste keer betrapt is, ter plaatse in de winkel een ‘reprimande’ krijgen. Dit betekent, dat de dief wordt geregistreerd, maar niet verder gestraft. Hiervoor zijn wel een aantal voorwaarden opgesteld; zo wordt er ook gekeken naar andere geregistreerde overtredingen van de dief. U behoudt het recht tot schadeloosstelling en het opleggen van een winkelverbod. Bij een volgende keer komt de dief er niet meer met een reprimande van af. Dan wordt vervolging ingesteld. Ook als de diefstal later wordt ontdekt, kunt u online aangifte doen.

Eenmalig aanmelden 

Voor een nog snellere afhandeling maakt u op een eerder moment, eenmalig een account aan, zodat u eenvoudig en snel kunt starten met de aangifte op het moment dat u een winkeldief betrapt. Het is natuurlijk verstandig om intern eerst te controleren of er al een gebruikersgroep voor uw onderneming is aangemaakt. 

Het voordeel van een gebruikersgroep

Als er meerdere medewerkers zijn die aangifte mogen doen, dan is er één medewerker beheerder van de gebruikersgroep. Als beheerder kunt u meerdere bedrijven toevoegen waar de medewerkers aangifte mogen doen. 

De voordelen van RAPP op een rij

  • De aangifte gebeurt digitaal (via computer of smartphone).
  • De politie leest de gegevens direct mee in het systeem en handelt het incident ter plaatse af.
  • U bent klaar in een kwartier.  
  • Hogere aangiftebereidheid leidt tot hogere pakkans. 
  • Meerderjarige first offenders kunnen (onder voorwaarden) een reprimande krijgen. 
  • Financiële genoegdoening (civiel) blijft bestaan, net als het opleggen van een winkelverbod.
  • Beter geïnformeerde politie door meer inzicht in aangiftes. 
  • Stimulatie van de relatie tussen ondernemer en politie 

Is er sprake van heterdaad? Is bijvoorbeeld een winkeldief aangehouden of op de vlucht? Bel 112. Geen spoed? Bel 0900-8844. 

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer