PVONH
PVONH

Toename crystal-meth laboratoria in Nederland, politie luid noodklok

  Awareness Ondermijning
Het aantal crystal meth-labs neemt toe en in Nederland en daar maakt de Nationale Politie zich grote zorgen over. Zo zijn er aanwijzigen waaruit blijkt dat Nederlandse drugshandelaren met Mexicanen samenwerken en zo kennis en deskundigheid inkopen.

Met deze kennis en deskundigheid vervangen ze vervolgens de XTC-labs voor Crystal Meth laboratoria.

De landelijk portefeuillehouder drugs, Max Daniel, denkt dat er door de Mexicaanse kartels naar afzetmarkten wordt gezocht in Europa en dankzij de goede infrastructuur in Nederland, het milde strafklimaat en de productiefaciliteiten wordt ons land als een aantrekkelijke vestigingsplaats beschouwd.

Overgang van XTC-lab naar Methlab

Ook nederlandse XTC-producenten zien wel markt in het produceren van meth. Andy Kraag, baas van de landelijke recherche geeft aan dat zij vermoeden dat een deel van de drugscriminelen in Nederland wil overstappen naar meth. De winsten in het buitenland zijn vaak het tienvoudige en het is voor een nederlandse XTC-producent eenvoudig te doen. Ze beschikken namelijk al over de benodigde grondstoffen, hardware en distributienetwerken. Het enige wat nog ontbrak waren de recepten van de Mexicanen.

Er worden ook steeds vaker laboratoria waar crystal meth wordt geproduceerd opgerold. Zo werd er eerder deze maand nog in Achter-Drempt, een Gelders dorp die mannen aangehouden na een inval in een drugslab. De mannen waren afkomstig uit Mexico, de VS en Colombia. Tevens werd er voor zeker 10 miljoen euro handelswaarde gevonden aan harddrugs in een schuur.

Drie Mexicanen werden in maart al veroordeeld tot 4 jaar cel, omdat zij op een binnenvaartschip in Moerdijk crystal meth produceerden. Ook de kapitein van het schip heeft een gevangenisstraf gekregen van 32 maanden.

Meth labs in Noord-Holland

Niet alleen in het oosten en zuiden van het land komen deze laboratoria voor. In Noord-Holland worden ook geregeld methlabs opgerold. Zo werd in februari dit jaar nog een crystal meth laboratorium opgeruimd wat in Anna Paulowna in een leegstaande schuur was opgezet. Er werd 500 liter amfetamine-olie aangetroffen. Dit heeft een waarde van een half miljoen euro. Naast de drugs zijn ook waardevolle goederen in beslag genomen, zoals een jeep, twee jetski's en een Ford Mustang Shelby.

In Zaandam werd in maart een crystal meth drugslab opgerold. De invallende agenten troffen hier een draaiend drugslab aan dat volledig was ingericht voor de productie van methamfetamine. De politie heeft hier beslag gelegd op 37kg methamfetamine, 9kg MDMA, 10kg ICE, vijf voertuigen, een shotgun met munitie en diverse mobiele telefoons. In dit drugslab werden jerrycans en ketels met chemicalien en vloeistoffen aangetroffen. Tevens werden er sporen aangetroffen van cocaïne en stonden er drie tabletteermachines, waarmee synthetische drugs wordt geproduceerd. Deze aangetroffen productielocatie bleek in verband te staan met een woning in Hippolytushoef. Ook hier werd een inval gedaan  en hier werd meer dan 50.000 euro aan contant geld, 5kg crystal meth, 5kg MDMA-brokken, een patroonhouder en een vuurwapen in beslag genomen. Alle in beslag genomen zaken zijn in samenwerking met de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) van de Landelijke Eenheid afgevoerd en vervolgens vernietigd.

De politie heeft op twitter een filmpje geplaatst van wat zij aantroffen bij de inval:

https://twitter.com/PolitieLE/status/1238093619258707968

Crystal meth (officieel: methamfetamine) is simpel gezegd heel zware speed. Het is zeer verslavend, put het lichaam fysiek en geestelijk uit en kan blijvende hersenschade veroorzaken.

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer