PVONH
PVONH

Thunderbolt-poorten kwetsbaar voor hackers

  Cybercrime
Thunderbolt-poorten kunnen door hackers worden misbruikt om zo data te stelen.
Zo zitten er maar liefst 7 kwetsbaarheden in deze thunderbolt-poorten, die wereldwijd in miljoenen laptop's en pc's zijn verwerkt. Dat is gebleken uit onderzoek van een masterstudent aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Dankzij deze kwetsbaarheden kan een hacker, wanneer hij/zij toegang krijgt tot deze poort, informatie stelen van de computer. Het enige wat hiervoor nodig is, is ongestoorde toegang tot de computer gedurende 5 minuten, in combinatie met wat eenvoudig draagbare hardware en een schroevendraaier. Sinds 2011 worden de meeste computers gebouwd inclusief thunderbolt-poort. Deze poort wordt bijvoorbeeld normaal gebruikt voor het koppelen van externe harde schijven, maar de poorten zijn dus niet voldoende beschermd met cryptografische methoden die moderner zijn.  Er is door de universiteit contact opgenomen met Apple en Intel, die beiden veel gebruik maken van de Thunderbolt-poorten. Intel heeft inmiddels een blogpost geplaatst waarin ze aangeven dat Kernel DMA protection, bepaalde beschermingssoftware, dit probleem zou moeten oplossen. Deze software is alleen niet geschikt voor machines die voor 2019 zijn geproduceerd.  Je kunt op de website van de TU Eindhoven een speciale tool vinden waarmee je kunt testen of jouw laptop of pc te kraken is via deze methode.
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer