PVONH
PVONH

Terugblik Week van de Veiligheid 2023

  Algemeen
De week van 9 t/m 15 oktober 2023 stond in het teken van de Week van de Veiligheid. Het centrale thema van deze week? Agressie en geweld gericht tegen het bedrijfsleven. We namen het initiatief om diverse activiteiten in diverse gemeenten in Noord-Holland te organiseren, allemaal met het doel om ondernemers veiliger te laten ondernemen.

Goedemorgen Nederland

De start van deze week vond plaats in het prachtige Chateau Marquette in Heemskerk op maandag 9 oktober. Alexander Luijten, burgemeester van Heemskerk trapte af met een luxe ontbijt in een volle Bibliotheekzaal. De missie van deze ochtend? Het creëren van cyberbewustzijn. Dat werd absoluut bereikt met de inspirerende lezing van Maria Genova, een onderzoeksjournalist, schrijfster en tevens inwoner van Heemskerk. Ze opende onze ogen voor de wereld van sterke wachtwoorden en verantwoord gegevensbeheer.

Bekijk hier de interviews met Omroep WNL:

Veilig winkelen

Later op de maandagmiddag gaven we winkeliers en hun medewerkers in Den Helder een speciale training over agressie en geweld. Deze training, door PVO Noord-Holland aangeboden, werd gehouden in een tuincentrum en werd helemaal op maat gemaakt.

Aan een veilig Hoorn werken we samen

Woensdag 11 oktober stond in het teken van een veilig Hoorn. De gemeente Hoorn werkt nauw samen met ondernemers en inwoners aan een veilige stad. Het ontbijt met ruim 50 deelnemers werd geopend door burgemeester Jan Nieuwenburg. Jan Rosier van CyberVeilig Westfriesland lichtte toe hoe zij ondernemers in Westfriesland cyberweerbaar maken. Maria Genova inspireerde en prikkelde met lezing over cybercriminaliteit. De bezoekers gingen niet met lege handen naar huis; zij kregen een voucher mee voor de aanschaf van een gratis premium wachtwoordmanager.

Wil jij ook een jaar lang gratis gebruik maken van een wachtwoordmanager? Bekijk de voorwaarden en vul het aanvraagformulier in.

Verenigen in Zaanstad

Donderdag 12 oktober was de ochtend om veiligheid op bedrijventerreinen te bespreken. Het Van der Valk Restaurant in Oostzaan was het toneel voor het derde ontbijt. Bestuursleden van Businesspark Wormerveer en de Ondernemersvereniging Zaanstad Zuid Rob Karst en Hasan Katirag deelden waarom het verenigen van ondernemers cruciaal is om veilige werkomgevingen en bedrijventerreinen te creëren. De komst van de BIZ op Businesspark Wormerveer en het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) traject op bedrijventerrein Hoogtij zijn twee prachtige voorbeelden hoe dit aangepakt kan worden. Marcel van de Ven, crime-expert vulde deze voorbeelden volledig aan met zijn presentatie over ondermijnende criminaliteit.

Het Noordhollands Dagblad schreef dit artikel over dit ontbijt.

Vrijdag de 13e

Vrijdag de 13e bracht ons naar Heiloo, waar wethouder Rob Opdam het laatste ontbijt opende. Ondernemers, politie en brandweer keken toe hoe de drie bedrijventerreinen van Heiloo een KVO certificaat in ontvangst namen. Het decor van bitcoins en gouden staven op de tafels gaven een mooie twist aan de presentatie over ondermijning door PVONH.

BeatFM maakte er een kort videoverslag van.

De ochtend werd afgesloten met een boeiende korte workshop agressie en geweld waar niet alleen de ondernemers maar ook de aanwezige politieagenten nieuwe inzichten mee naar kantoor namen.

Organiseer jij eigen netwerkbijeenkomsten in Noord-Holland? Wij bieden de mogelijkheid om jouw bijeenkomst of evenement waardevoller te maken met een lezing, presentatie of workshop over diverse vormen van criminaliteit gericht tegen het bedrijfsleven. Neem contact met ons op via onze contactpagina. Want veilig ondernemen in Noord-Holland. Daar maken we ons sterk voor.

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer