Nieuws

Voor je het weet ben je op de hoogte van het laatste nieuws. Op deze nieuwspagina plaatsen we niet alleen handige tips om de veiligheid van je onderneming te vergroten, maar we plaatsen hier ook informatie over activiteiten die we op de agenda hebben staan. 

Terugblik Cybersessie ‘Slachtoffer in Beeld’

Het was voor het Openbaar Ministerie, het landelijk Programma Cybercrime en Gedigitaliseerde Criminaliteit en PVO Noord-Holland aanleiding om donderdag 15 februari de cybersessie ‘Slachtoffer in Beeld’  te organiseren. Tijdens deze bijeenkomst was de aandacht volledig gericht op de impact van cybercriminaliteit en gedigitaliseerde criminaliteit op de slachtoffers gedragen door lezingen van experts en praktijkvoorbeelden.

Met een opkomst van ongeveer 90 deelnemers, waaronder vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, de politie en ondernemers uit Noord-Holland, bood de bijeenkomst gelegenheid om inzichten te delen en met elkaar in gesprek te komen over het belangrijke onderwerp.

Tijdens de goedbezochte middag in de voormalige gevangenis De Koepel te Haarlem hoorden de ca. 90 aanwezigen vanuit het OM, politie en ondernemers uit Noord-Holland de uitkomsten van het onderzoek van Jildau Borwell aan. Zij deed als buitenpromovendus verbonden aan de onderzoeksgroep Cybersafety van het Cyber Science Centre onderzoek naar de impact van cybercrimedelicten op slachtoffers en de betekenis hiervan voor de rol van de politie. Dat een cyberaanval voor alle slachtoffers van gedigitaliseerde criminaliteit een hoge impact heeft op slachtoffers en daarom wel degelijk een ‘high impact crime’ genoemd mag worden, werd duidelijk uit de praktijkvoorbeelden die in de lezing werden laten zien.

De tweede spreker Xander Koppelmans, eigenaar van een goedlopend reclamebureau en auteur van ‘de gehackte ondernemer’, bracht uitgebreid in beeld welke impact de cyberaanval die zijn bedrijf enkele jaren geleden doormaakte op hem, zijn bedrijf, medewerkers en klanten heeft gehad. Ondanks de investeringen die Xander in zijn bedrijf had gedaan op het gebied van databeveiliging, werd zijn bedrijf op een gewone donderdagochtend toch slachtoffer van een grote hack. De gevolgen waren enorm, financieel en emotioneel.

WNL

Bij deze sessie was WNL aanwezig met het programma Stand van Nederland. Ze hebben er een mooi item van gemaakt dat je hier kunt terugkijken.

Stellingen

De middag werd afgesloten met een interactief half uur vol stellingen en gesprekken waar men kennis en ervaring met elkaar kon delen. Belangrijke conclusies waren onder andere het belang van het hanteren van sterke wachtwoorden, het regelmatig wijzigen daarvan en het doen van aangifte bij cyberaanvallen, ongeacht hun omvang.

Al met al was de Cybersessie 'Slachtoffer in Beeld' een waardevol initiatief dat heeft bijgedragen aan een groter bewustzijn van de impact van cybercriminaliteit en de noodzaak van samenwerking tussen verschillende stakeholders om deze uitdaging effectief aan te pakken.

Wil je ook een cyberbijeenkomst organiseren voor de ondernemers in jouw ondernemersnetwerk of gemeente? Neem contact op voor de mogelijkheden voor een kosteloze bijeenkomst.

Voor je het weet ben je weer helemaal op de hoogte

Wat je van onze nieuwsbrief kunt verwachten:

  • Ontvang tips over het voorkomen van bijvoorbeeld een cyberaanval.
  • Je bent als eerste op de hoogte van onze kosteloze activiteiten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!