PVONH
PVONH

Schade via Whatsapp-fraude vorig jaar verviervoudigd

  Cybercrime
De financiële schade die in Nederland is aangericht door WhatsApp-fraude is in 2019 bijna verviervoudigd. In totaal ging het om ruim een miljoen euro. In 2018 was dat bedrag meer dan 260.000 euro, meldt de Fraudehelpdesk.
Bij de hulpinstantie kwamen vorig jaar 2663 meldingen van WhatsApp-fraude. In 353 gevallen zijn mensen daadwerkelijk opgelicht. In 2018 waren dat er 124. Volgens een woordvoerder gaat het in alle gevallen om fraude waarbij de oplichters zich via WhatsApp voordoen als een bekende van het slachtoffer, zoals een zoon of dochter. "De oplichters gaan daarbij zeer geraffineerd te werk", zegt de Fraudehelpdesk. "Eerst laten ze via een berichtje weten een 'nieuw telefoonnummer' te hebben." Het slachtoffer wordt dan verzocht om geld voor te schieten, omdat de zoon of dochter tijdelijk niet kan internetbankieren. Slachtoffers zijn soms grote geldbedragen kwijt: tussen de 3000 en 10.000 euro per persoon. De Fraudehelpdesk adviseert om nooit geld over te maken op basis van een app. "Kan uw 'familielid' niet bellen, maar wel appen? Vraag dan een gesproken berichtje te sturen. Zo kunt u horen of u werkelijk met hem of haar te maken hebt." Bron: nos.nl
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer