PVONH
PVONH

RPCNH gaat MKB-ondernemers in Noord-Holland actief phishen

  Cybercrime
Minister Grapperhaus onderstreept verontrustende toename risico’s tijdens aftrap landelijke cybercrime campagne
Haarlem, 27 mei 2019 – Om ondernemers te helpen zich te weren tegen cybercrime, gaat het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPCNH) in samenwerking met onder andere politie en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondernemers actief phishen. Cybercriminaliteit wordt een steeds groter probleem, waar ondernemers in toenemende mate de dupe van worden. Dit komt door de groei van op internet aangesloten apparaten, een toename van internettoegang in ontwikkelingslanden, een weelderige handel in eenvoudig verkrijgbare online oplichtingspakketten en een kleine pakkans van daders.

Gratis MKB Phishingtest 

“Het topje van de ijsberg,” noemen ICT-experts de schrikbarende opmars van cybercrime. Volgens het RPCNH valt er veel te winnen door gedragsverandering bij ondernemers. Tijdens de campagne kunnen ondernemers gratis gebruik maken van de ontwikkelde MKB Phishing Test. Werknemers worden in nauwe samenwerking met de aangemelde bedrijven in het geheim onderworpen aan een uitvoerige test met als doel de veiligheid en cyberweerbaarheid van de eigen organisatie in kaart te brengen en te verbeteren. De MKB-Phishingtest is onderdeel van de landelijke bewustwordingscampagne ‘Eerst checken, dan klikken’ die zaterdag 25 mei tijdens de Landelijke Veiligheidsdag officieel door Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is afgetrapt in Almere.
“Cybercrime is meer dan phishing alleen,” zegt Peter Hoes, voorzitter van het RPCNH-programma ‘Cybercriminaliteit is geen bangmakerij’. “Het is een hardnekkig probleem en past zicht voortdurend aan. Iedereen met een e-mailadres, loopt het risico om slachtoffer te worden. Via een valse e-mail vissen cybercriminelen naar inloggegevens, creditcard- en bankgegevens of andere bedrijfsinformatie. Vervolgens proberen criminelen hun slag slaan door het account te hacken, te gijzelen of de ICT-omgeving te besmetten met een virus.” Ondernemers in Noord-Holland kunnen zich rechtstreeks en gratis aanmelden.

Absolute noodzaak

Uit recente cijfers blijkt dat maar liefst 80% van de ondernemers met cybercrime te maken heeft gehad. Het percentage groeit elke maand. Binnen vijf jaar bevat naar verwachting meer dan 50% van de criminaliteit een digitale component. Internetcriminaliteit stijgt, in tegenstelling tot andere vormen van misdaad. In 2017 was 1 op de 9 mensen slachtoffer, berekende het CBS. “Er is geen eenvoudige oplossing en de pakkans van de criminelen is klein. En toch staat bij veel ondernemers de digitale voordeur wagenwijd open voor criminelen,” waarschuwt de voorzitter van het RPCNH.
“Cybercriminaliteit leeft niet onder MKB’ers. Ze lijken ongevoelig te zijn voor de gevaren. Ze hebben vaak, in tegenstelling tot grootbedrijven, onvoldoende kennis en hulpbronnen om zichzelf te weren tegen cybercriminaliteit. Met een te laconieke houding rondom internetveiligheid zetten ze niet alleen de continuïteit van de eigen organisatie op het spel, maar ook dat leveranciers en klanten. Schade kan bestaan uit financiële schade, reputatieschade of ernstige verstoring van de bedrijfsprocessen. De vraag is niet óf je slachtoffer wordt, maar wanneer,” aldus Hoes. 

Ondernemers gaan met de cybercrimineel om tafel

Het RPCNH biedt ondernemers ook de komende maanden handvatten om cybercrime te voorkomen en gevolgschade te beperken. Dit jaar organiseert het platform tien maatwerktrainingen voor ondernemers uit verschillende gemeenten in Noord-Holland. Deze gratis trainingen worden in nauwe samenspraak met de deelnemende gemeenten en regionale ondernemers(verenigingen) samengesteld en uitgevoerd. 
Ook volgt er in het najaar van dit jaar een groot cybercrime-event voor ondernemers uit heel Noord-Holland. Het doel van alle initiatieven: ondernemers bewust maken van hun gedrag en dat van hun medewerkers. 
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer