PVONH
PVONH

PVONH bezoekt tientallen bedrijventerreinen in Noord-Holland om ondernemers te helpen criminaliteit aan te pakken

  Awareness Ondermijning
Ondernemers in Noord-Holland lopen in toenemende mate risico slachtoffer te worden van ondermijning, waaronder arbeidsuitbuiting, witwassen, omkoping, fraude en chantage.

Toch lijken lang niet alle ondernemers zich bewust van de dreiging en zien zij onvoldoende noodzaak om zich te laten voorlichten, constateert Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland (PVONH). Vanaf september 2023 organiseert PVONH daarom roadshows op bedrijventerreinen, om ondernemers ter plaatse uit te leggen wat het containerbegrip ‘ondermijning’ inhoudt, welke impact het op hun werk of onderneming heeft en waarom het belangrijk is om de gratis ondermijningstrainingen van PVONH te volgen.

Ondanks voorlichtingsactiviteiten en artikelen over ondermijning in de media, onderschatten veel ondernemers de risico’s die ze lopen, zo blijkt uit gesprekken die PVONH met ondernemers, politie en gemeenten voert. Ondernemers hebben vaak onvoldoende kennis over ondermijning, weten niet welke dreiging ervan uitgaat voor hun bedrijf en directe omgeving, en hebben geen idee wat ze zelf kunnen doen om ondermijning tegen te gaan.

Roadshows

Om hier meer bewustzijn voor te creëren, organiseert het ondermijningsteam van PVONH vanaf september 2023 roadshows op zeker vijftien bedrijventerreinen in Noord-Holland. Naast het creëren van bewustzijn wordt aandacht besteed aan speciaal ontwikkelde ondermijningstrainingen en -workshops die zowel online als op locatie worden aangeboden, in samenwerking met actieve lokale ondernemersverenigingen, parkmanagement en Bedrijven Investerings Zone (BIZ)-verenigingen.

In de gratis trainingen van PVONH worden ondernemers bewust en weerbaar gemaakt op het gebied van de problematiek en risico's, zodat de kans wordt verkleind dat ze slachtoffer worden en de verstrekkende gevolgen van ondermijning ondervinden. “Ondermijning is een containerbegrip, en de drempel om ermee mee aan de slag te gaan, ligt hoog”, zegt Josefien Hofstede, woordvoerder bij PVONH. “Ondernemers realiseren zich pas de urgentie wanneer ze in gesprek gaan met collega-ondernemers die slachtoffer zijn geworden. Door middel van de roadshows willen we ondermijning een gezicht geven en ondernemers bewust maken van de noodzaak om actie te ondernemen.

Nagemaakt drugslab

Tijdens de roadshows wil PVONH niet alleen in contact komen met ondernemers. Er is gelegenheid om een mobiel nagemaakt synthetische drugslab te bezoeken, waar ondernemers en hun medewerkers kunnen leren hoe zij signalen van ondermijnende criminaliteit kunnen herkennen. PVONH gaat er ook lokale ondermijningsscans uitvoeren op basis van informatie en meldingen uit het betreffende gebied. Daarmee wordt een nog beter beeld gevormd van de ondermijningsproblematiek op de bedrijventerreinen.

De roadshows worden in samenwerking met gemeenten georganiseerd. De eerste gemeenten waar de roadshows in het najaar van 2023 plaatsvinden, zijn Haarlemmermeer, Hoorn, Stede-Broec, Enkhuizen, Drechterland en Schagen. PVONH roept alle ondernemers op de roadshows te bezoeken en zich te laten informeren en voorlichten. Josefien Hofstede: “De roadshows worden een beleving voor ondernemers en medewerkers. Zo kunnen zij ter plaatse beleven (ruiken, zien en ervaren) welke signalen kunnen duiden op ondermijning. Ondernemers kunnen zich ter plaatse aanmelden voor de trainingen die PVONH aanbiedt. Dit alles wordt leuk aangekleed met een foodtruck en goodiebags voor de bezoekers die zich inschrijven. Ondernemers die goed voorgelicht zijn, kunnen daarmee voorkomen dat ze slachtoffer worden van ondermijning. Alleen samen kunnen we ondermijning tegengaan.

Bij een bedrijvenscan die drie hogescholen in 2021 uitvoerden in het kader van het project ‘Red Flags bij criminele inmenging’ – en waarbij ook een bedrijventerrein in Zaanstad werd bezocht – bleek dat slechts 16 procent van de ondernemers daadwerkelijk merkte dat in de omgeving afwijkende bedrijfsactiviteiten en activiteiten op ongebruikelijke tijdstippen plaatsvonden. Dat er ondermijnende activiteiten plaatsvinden in Noord-Holland, bleek recent nog in Medemblik. Bij een grote politie-inval in een bedrijfsgebouw in deze plaats werden harddrugs gevonden en onder andere twee auto’s en een boot in beslag genomen.

Bedrijfseigenaren kunnen zich ter plaatse aanmelden, ook voor trainingen en workshops. Bezoekers die zich inschrijven, krijgen een verrassingstas.

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer