PVONH
PVONH

Opvragen persoonsgegevens via spam e-mail

  Cybercrime
Geregeld horen wij ervaringen over het ontvangen van spam e-mails, waarbij gevraagd wordt om persoonsgegevens of om bijvoorbeeld op een link te klikken.
De onderwerpen van deze mails zijn uiteenlopend, zo kan het zijn dat er een Saoedische prins is die graag zijn miljarden met je wil delen, maar kan het ook zo zijn dat er nepmails worden verstuurd uit naam van de bank, met als doel daarbij jouw inloggegevens te verkrijgen. Recent is ons een nieuwe spam e-mail bekend geworden, waarbij de ontvanger wordt aangesproken door een heer die bij een Engelse bank zou werken. De e-mail zit vol met spel- en taalfouten, dus dat is al het eerste herkenningspunt dat het hier om spam gaat. Vervolgens wordt er een verhaal opgehangen over een overleden klant van de bank die miljoenen nalaat en waarvan nabestaanden onvindbaar zijn. De verzender van de mail doet het voorkomen alsof jij specifiek bent uitgezocht om een deel van de nalatenschap te ontvangen, maar daarvoor moet je wel even met spoed (het tweede herkenningspunt van deze e-mail) je persoonsgegevens afstaan. Er wordt zeer dringend op aangestuurd dat je deze gegevens vooral snel moet aanleveren en de verzender niet moet laten wachten, zodat hij aan de slag kan met het regelen van jouw miljoenen. Grappig om dan te zien is dat je rekeningnummer uitgerekend niet wordt gevraagd, dus waar moeten die miljoenen dan heen? Trap vooral niet in dit soort mails. Gebruik vooral de stelregel 'Klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is het dat vaak ook!'. Of het nu gaat om een Saoedische prins, een Britse bankmedewerker of mails van je bank, blijf altijd opletten wanneer je wordt gevraagd om te klikken op een link of om persoonsgegevens af te staan! Hierbij de door ons ontvangen e-mail, als waarschuwing, dus trap er vooral niet in! De spam e-mail die wij als laatste hebben ontvangen hebben we hieronder geplaatst:

De brief: Van de heer Paul Raphael

Ik verwacht dat mijn brief je vandaag in goede gezondheid en je beste humeur zal ontmoeten. Vergeef me alstublieft voor het binnendringen in uw privacy. Kun je vertrouwen in een financiële zakelijke relatie die voor ons beiden van wederzijds voordeel zal zijn? Ik heb uw naam en contactpersoon gekregen van de International Business Information van uw land in de hoop dat u geïnteresseerd zult zijn in wat ik u ga vertellen.Ik ben de heer Paul Raphael uit Noordwest-Londen, hier in Engeland. Ik werk voor UBS Bank, Londen. Ik schrijf u over een zakelijk voorstel dat voor ons beiden een enorm voordeel zal zijn. Als uitvoerend vice-voorzitter - UBS AG Greater London Regional Office, ontdekte ik een verlaten bedrag van 22,3 miljoen Britse pond (Twenty Two Million Three Hundred Thous Great British Pound Sterling) op een rekening van een van onze buitenlandse overleden klanten , een miljardair Business Mogul Laat de heer Moises Saba Masri, een jood uit Mexico die het slachtoffer was van een helikoptercrash in januari 2010 als gevolg van zijn dood en zijn familieleden. Saba was 47 jaar oud. Ook in de helikopter ten tijde van de crash waren zijn vrouw, hun zoon Avraham (Albert) en zijn schoondochter. De piloot was ook dood.De keuze om contact met u op te nemen komt voort uit de geografische aard van waar u woont, met name vanwege de gevoeligheid van de transactie en de vertrouwelijkheid hierin. Nu heeft onze bank gewacht op een van de familieleden om de claim in te dienen, maar niemand heeft dat gedaan. Ik ben er persoonlijk 6 maanden niet in geslaagd om de familieleden te vinden, ik vraag uw toestemming om u als de nabestaanden / begunstigde van de overledene aan de overledene te presenteren, zodat de opbrengst van dit account met een waarde van 22,3 miljoen pond aan u kan worden betaald.Dit wordt uitbetaald of gedeeld in deze percentages, 60% voor mij en 40% voor jou. Ik heb alle benodigde juridische documenten beveiligd die kunnen worden gebruikt om deze bewering te staven. Het enige dat ik nodig heb is om uw namen in de documenten in te vullen en het voor de rechtbank hier te legaliseren om u als de rechtmatige begunstigde te bewijzen. Het enige dat ik nu nodig heb, is uw eerlijke samenwerking, vertrouwelijkheid en vertrouwen om ons in staat te stellen deze transactie te voltooien. Ik garandeer u dat dit zal worden uitgevoerd onder een legitieme regeling die u zal beschermen tegen elke overtreding van de wet.Geef me alsjeblieft het volgende, want we hebben 7 dagen om het door te nemen. Dit is zeer DRINGEND.
  1. Volledige naam:
  2. Uw directe mobiele nummer:
  3. Uw contactadres:
  4. Uw beroep:
  5. Uw nationaliteit:
  6. Je geslacht / leeftijd:
Na een methodische zoekopdracht, besloot ik contact met u op te nemen in de hoop dat u dit voorstel interessant zou vinden. Gelieve uw bevestiging van dit bericht en uw interesse te bevestigen om u meer informatie te verstrekken. Probeer me je beslissing te laten weten in plaats van me te laten wachten.Vriendelijke groeten,De heer Paul Raphael
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer