PVONH
PVONH

Leegstaande panden door crisis trekken criminaliteit aan

  Awareness Ondermijning
Bij veel ondernemers is de omzet hard gedaald door de Corona crisis. De verwachting is dat deze nog wel een tijdje laag zal blijven. Daardoor zien we steeds meer ruiten in winkelstraten en bedrijventerreinen beplakt met de tekst ‘te huur’.
Veel ondernemers vinden een 1,5 meter-huurprijs een goed idee. De huren zijn namelijk hoog in de binnensteden en de verhuurders willen geen leegstaande panden. Onderhandelingen tussen huurders en verhuurders zijn dus erg belangrijk.

Recessie

Winkeliers en ondernemers kunnen zich nu nog staande houden door enkele gulle verhuurders. Er zijn ondernemers die momenteel de helft van de huurkosten betalen en dat is vooralsnog goed te doen. Maar we gaan af op een recessie en lege panden. We zullen elkaar dus moeten helpen om de ondernemers in de panden te houden en leegstand te voorkomen.
In april werden verhuurders opgeroepen om minimaal de helft van de huurprijs tot en met juni op te schorten voor winkelondernemers die door de coronacrisis een omzetdaling van minimaal 25 procent hebben. Het doel hiervan was om de financiële pijn van de huren samen verdelen. Het voorschrift is lang niet door iedere verhuurder in Nederland opgevolgd. Onderhandelingen tussen huurders en verhuurders verloopt vaak stroef en heeft de helft van de winkels geen afspraken over huurverlaging gemaakt.
Verhuurders en huurders moeten elkaar een beetje door de crisis heen helpen. Verhuurders hebben namelijk ook niets aan een leegstaand pand. Iedere situatie is weer anders, daarom zul je met iedere huurder in gesprek moeten gaan om te kijken wat je kunt doen.
Maar ook vanaf juni moeten er andere oplossingen komen. Er zijn namelijk minder mensen op straat en dat zal wellicht nog wel een half jaar of een jaar laag blijven. Binnenkort komt de vastgoedsector met een nieuw huurvoorschrift om huurders ook de komende tijd tegemoet te komen.

Criminaliteit

Leegstand is niet goed voor de samenleving. Leegstaande woningen, bedrijfspanden en winkels zijn ideale plaatsen om illegale activiteiten te ontplooien. Denk hierbij aan hennepplantages, drugslabs en witwassen. Criminelen spelen in op het grote aanbod van panden en hopen dat verhuurders en verkopers niet kritisch zijn op hun huurders/kopers. Verhuurders zitten namelijk met de lege panden opgescheept, die bovendien veel geld kosten. Voor ondernemers in de vastgoedsector des te meer reden om kritisch naar potentiële huurders te kijken. 
Georganiseerde criminaliteit is funest, want het misbruikt het bedrijfsleven om strafbare activiteiten uit te voeren. Daarom werken overheidsinstellingen zoals de Rijksoverheid, het Openbaar Ministerie, de politie, de Belastingdienst en inspectiediensten keihard en met vereende krachten aan de bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Maar een overheidsaanpak is slechts de helft van het verhaal. Iedereen kan en moet een handje helpen door alert te zijn.

Waar dien je op te letten als ondernemer

Wees kritisch
Als ondernemer loop je risico op misbruik van eigendommen, afpersing of interne criminaliteit. Georganiseerde criminelen proberen op allerlei manieren diensten te verkrijgen en zoeken daarbij kwetsbaarheden op. Houd dus een gezonde kritische houding aan richting leveranciers, afnemers en klanten. Ook in deze moeilijke Corona tijd. Als iemand bijvoorbeeld een ruimte wil huren en contant de huur wil betalen, kan dat een signaal zijn van toekomstig misbruik.
Weet wie er tegenover u staat. Vergeet daarbij uw eigen personeel niet. Slimme criminelen zullen niet schromen om via werknemers zaken voor elkaar te krijgen. Zoals een havenwerker een fors bedrag aanbieden voor het lenen van zijn toegangspasje om bij een container met binnengesmokkelde drugs te komen. 
Weet wat je ziet
Gemiddeld genomen gaat het bij georganiseerde criminaliteit om zaken waar je gemakkelijk aan voorbijgaat. Een kapperszaak waar nooit wat te doen is, camera’s en dichte rolluiken op een normale woning. Als je weet waar je op moet letten, valt het pas op. Ziet u iets wat niet oké lijkt? Geef dit aan bij Meld Misdaad Anoniem 0800 7000. Heeft u iets gezien dat u aan de politie door wilt geven? Bel dan 0900-8844.
Signalen van afscherming
Belangrijk bij georganiseerde misdaad is dat activiteiten worden afgeschermd. Bij panden waarin illegale activiteiten plaatsvinden, gaat het om afgeplakte ramen of deuren die altijd dicht zijn. Een pand maakt juist een verlaten indruk of er is juist ’s nachts veel bedrijvigheid. Ook kunnen er opvallend veel camera’s gemonteerd zijn. Soms gaat het om winkels of horecazaken waar nooit klanten zijn. Dat zijn dan zogenoemde dekmantels.
Houd een oogje op leegstaande panden
Leegstaande panden worden regelmatig gebruikt voor hennepplantages, illegale bewoning, illegale opslagplaatsen van gevaarlijke stoffen en worden er illegale xtc-laboratoria gevestigd. 
Deze hennepkwekerijen of drugslabs brengen levensgevaarlijke situaties voor omwonenden en met zich mee, waarbij brand en zelfs explosies op de loer liggen. Er wordt namelijk ontzettend veel gerommeld met de stroom. Als de netbeheerder de rekening van de energiediefstal niet kan verhalen op de verdachten, komen de kosten voor rekening van de verhuurder. Dit kan zo oplopen tot in de duizenden euro’s. 
Dus maak in deze crisistijd goede afspraken met de huurders, zodat leegstand voorkomen worden. We zullen elkaar moeten helpen om deze crisis goed door te komen.
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer