PVONH
PVONH

Justitie waarschuwt voor phishingmails die worden verstuurd namens 'Rijksoverheid' over een terugbetaling

  Cybercrime
Criminelen proberen geld te stelen van ontvangers van een phishingmail die zogenaamd van de Rijksoverheid zou komen. Er is namens het ministerie van Justitie en Veiligheid gewaarschuwd voor deze nepmails.
"In de mail wordt gesteld dat 'u in aanmerking komt voor een terugbetaling op uw jaarlijkse verzekeringskosten'. Dit is een phishingmail", zegt het ministerie op twitter. De mail begint met het logo van de Rijksoverheid, gevolgd door een tekst waarin staat dat je de jaarlijkse terugbetaling nog niet hebt opgevraagd. In de e-mail wordt ook een bedrag vermeld waar je recht op zou hebben en dat bedrag zou zelfs al zijn klaargezet voor de terugbetaling. Om die terugbetaling te regelen, moet je alleen even op de link in de mail klikken. Wanneer je op die link klikt (doe dat dus vooral niet), kom je terecht op0 een malafide website waarvan het doel is om de slachtoffers geld afhandig te maken. 

Melden phishingmails

Het ministerie van Justitie en Veiligheid vraagt ontvangers van deze e-mail melding te maken bij de Fraudehelpdesk. Het is namelijk onduidelijk of de malafide website achter de link al offline is gehaald. 

Voorbeeld van de phishingmail

De phishingmail die inmiddels al bekend is ziet er als volgt uit. Heb je deze mail dus ontvangen, maar daar dan melding van en klik niet op de link.
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer