PVONH
PVONH

Docuserie 'Bait' over internetoplichters en hun werkwijze

  Cybercrime
Vanaf donderdag 14 januari kun je om 21:00 op NPO3 de nieuwe docuserie 'Bait' kijken. Deze vierdelige documentaireserie gaat over het onderzoek dat onderzoeksjournalist en filmmaker Anthony van der Meer heeft uitgevoerd.

Hij is voor deze docu in het netwerk van internationale oplichters gedoken in samenwerking met zijn vriendin en een klein team van vrienden. Een van de vragen die wordt gesteld is 'Hoe zit de wereld van internetoplichting in elkaar en wie zitten daar achter?

Tijdens het onderzoek gebruikt Anthony de methodes van de oplichters tegen hen en probeert ze op die manier in de val te lokken. Hierdoor biedt de docu een unieke inkijk in de handelswijze van deze criminelen, van datingfraude tot phishing.

Er komen allerlei soorten van oplichting aan bod. Denk hierbij aan datingfraude, waarbij een online geliefde je dagelijks de liefde verklaart maar ineens hulp nodig heeft bij banktransacties, maar ook aan de Engels sprekende helpdeskmedewerkers die toegang willen tot jouw computer. De criminelen achter deze vormen van fraude zijn maar op 1 ding uit; je geld. Welke hacks gebruiken ze en welke babbeltrucs worden ingezet om hun slachtofferst in de val te lokken, en welke mensen zijn het eigenlijk die achter deze oplichtingspraktijken schuilen?

Bekijk de vierdelige docuserie op POW, donderdag om 21:00 op NPO3. De eerste aflevering is donderdag 14 januari. Meer informatie over de documentaire vind je hier. Ga jij kijken?

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer