PVONH
PVONH

Den Helder gaat voor Excellent Cameratoezicht

  Excellent cameratoezicht
Er zijn in Nederland meer dan 1 miljoen camerabewakingssystemen, waarvan meer dan de helft niet voldoet. Om deze reden lanceerde minister Ferd Grapperhaus begin dit jaar de campagne 'Excellent Cameratoezicht'. In navolging hiervan wil de Gemeente Den Helder haar ondernemers activeren mee te doen aan de "Scan Excellent Cameratoezicht".
In de periode van 21 t/m 24 mei worden ongeveer 250 ondernemers in vijf winkelgebieden in Den Helder bezocht. Ondernemers kunnen zich bij het promotieteam aanmelden voor de gratis scan, waarbij hun camerabeelden worden beoordeeld en er advies wordt gegeven over maatregelen die kunnen worden genomen om de kwaliteit te verbeteren. Den Helder heeft hiervoor de handen ineengeslagen met het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPCNH).
Met de gratis Scan Excellent Cameratoezicht en de rapportage die de deelnemers na de scan ontvangen, worden zij in staat gesteld om de kans op geschikte camerabeelden voor opsporing aanzienlijk te verhogen. Bovendien leren ondernemers hoe zij de preventieve kracht van hun camerasysteem kunnen vergroten. Daarbij kunnen zijn na de scan – wanneer nodig - gerichte vragen stellen aan een installateur. Vaak blijkt het niet nodig om een kostbare investering te doen. Regelmatig zijn met kleine aanpassingen grote verbeteringen mogelijk.
De winkelgebieden die worden bezocht zijn: Julianadorp winkelcentrum, De Schooten, Falga centrum, het Ravelijngebied en het centrum. Hiernaast zijn er diverse ondernemers buiten deze winkelgebieden door de gemeente geselecteerd. De Scan Excellent Cameratoezicht is van toepassing op ondernemers die reeds een camerasysteem hebben. Naast de scan wordt een aantal pakket trainingen en workshops met betrekking tot ondermijning, cybercrime, overvaltraining en winkeldiefstal aangeboden. Dit aanbod van trainingen geldt voor alle ondernemers. 
Ondernemers worden voorafgaande aan het bezoek door de betreffende promotiemedewerkers geïnformeerd middels een brief van de gemeente Den Helder, ondertekend door Burgemeester Koen Schuiling. De promotors worden met naam in de brief genoemd, zijn herkenbaar vanwege hun RPC kleding en zullen zich ter plaatse legitimeren. Ondernemers die nu al meer willen weten over de kwaliteitseisen van cameratoezicht kunnen terecht op de pagina Excellent Cameratoezicht.   
Het RPCNH is een initiatief van onder andere Gemeenten, het georganiseerde bedrijfsleven, Politie, Openbaar Ministerie en Brandweer. Het RPC werkt op provinciaal niveau en juist daarin schuilt een belangrijke kracht. Vanuit de samenwerking tussen de partners worden initiatieven opgezet en veiligheidsprocessen in gang gezet.  Deze partijen - de strategische partners- delen kennis en de kosten. Het RPC stelt het programma samen en organiseert de uitvoering.
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer