PVONH
PVONH

De rol van gemeenten in de bestuurlijke en integrale aanpak van ondermijning

Het advies van de Raad van State over de rol van burgemeesters in de aanpak van ondermijnende criminaliteit is 02 april naar de Tweede Kamer gestuurd door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, mede namens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.
Minister Grapperhaus had om de zogenoemde voorlichting van de Raad van State gevraagd naar aanleiding van een verzoek van (regio)burgemeesters om hun rol in het bewaken van de openbare orde uit te breiden naar het ‘voorkomen en bestrijden van criminele activiteiten’ in hun gemeenten.
Gemeenten willen in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit intensiever persoonsgevoelige informatie kunnen delen om verwevenheid van onder- en bovenwereld tegen te gaan. De Raad van State stelt dat het uitbreiden van de openbare-ordetaak van burgemeesters daarop ‘geen passend antwoord’ is. De Raad ziet meer mogelijkheden in de bestaande bevoegdheden die gemeenten al hebben en in bijvoorbeeld intensievere samenwerking tussen gemeenten, politie, justitie en andere instanties. De reactie op de conclusies van de Raad van State zal minister Grapperhaus, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken, nog dit voorjaar aan de Tweede Kamer sturen.
Daarnaast is minister Grapperhaus in overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens over zijn wetsvoorstel om gezamenlijke gegevensverwerking door verschillende overheidsdiensten en eventuele private partners makkelijker te maken, onder meer in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Privacy is volgens de minister van groot belang ter bescherming van burgers, maar het mag niet zo zijn dat criminelen zich erachter kunnen verschuilen. De minister wil zijn voorstel voor de Wet Gegevensverwerking samenwerkingsverbanden dit voorjaar na instemming van de ministerraad naar de Raad van State sturen. Bron: Rijksoverheid
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer