PVONH
PVONH

Boerderijen waar drugs wordt verbouwd

  Awareness Ondermijning
Helaas komt ondermijnende criminaliteit steeds vaker voor en niet altijd in dezelfde vorm, maar in verschillende gedaantes. Ondermijning is een term die nog niet overal bekend is, maar het houdt in dat de onderwereld en de bovenwereld met elkaar worden verweven..
Een goed voorbeeld van ondermijning is een drugslab of hennepplantage welke tussen bestaande bedrijven wordt gevoerd, bijvoorbeeld in leegstaande schuren van boerenbedrijven.  De laatste jaren hebben boeren het financieel niet altijd even ruim, waarbij een groot percentage van de boerenbedrijven te maken hebben met leegstand. De bedrijven waarbij het water inmiddels aan de lippen staat, kunnen ontvankelijk zijn voor ondermijnende criminaliteit. Ze hebben de beschikking over bedrijfsruimtes en de benodigde privacy die criminelen nodig hebben voor het opzetten van zulke drugslaboratoria en plantages. Deze criminelen leggen veel geld neer om zulke leegstaande panden op erfen te huren en dat is voor de boeren een verleidelijk aanbod. Zo kennen veel boeren wel iemand die al eens met zo'n aanbod is benaderd of hebben ze zelf al eens zo'n aanbod ontvangen. Wanneer er wordt geweigerd om de desbetreffende schuur te verhuren, komt het geregeld voor dat er dreigementen richting het privéleven van de boer worden geuit. Ontvangt zo'n boer dus zo'n aanbod, dan weten ze eigenlijk al dat deze dreigementen zullen komen bij het weigeren. Om zo'n aanbod te weigeren, moet je dus wel stevig in je schoenen staan. Ben je al eenmaal in zee gegaan met dit soort criminelen, dan zit je vast voor een behoorlijke tijd. Je kunt er bijna niet eenvoudig even uitstappen. Dit maakt het van groot belang dat de boeren samen een vuist maken in combinatie met instanties zoals de gemeente, de politie en het RPC.
Het RPCNH werkt met verschillende partijen in Noord-Holland samen om de overlast en criminaliteit op het platteland tegen te gaan. Wij gaan met de boeren in gesprek en organiseren voorlichtingsbijeenkomsten waarbij ook de vertegenwoordigers van de gemeente en politie aanwezig zijn. Wij maken plannen met de boeren in specifieke gebieden om gezamenlijk NEE te zeggen tegen criminelen in het buitengebied van de provincie. Dit wordt direct na de Corona-crisis weer in gang gezet. 
Benieuwd waar je op kunt letten om ondermijnende criminaliteit met hennepkwekerijen of druglabs te herkennen en tegen te gaan?  Bekijk dan onderstaande video van het RIEC. Heb je een vermoeden: bel Meld Misdaad Anoniem 0800 - 7000.
Ga naar de video "Herken een drugslab of hennepkwekerij" op deze website.
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer