Nieuws

Voor je het weet ben je op de hoogte van het laatste nieuws. Op deze nieuwspagina plaatsen we niet alleen handige tips om de veiligheid van je onderneming te vergroten, maar we plaatsen hier ook informatie over activiteiten die we op de agenda hebben staan. 

Boerderijen waar drugs wordt verbouwd

Een goed voorbeeld van ondermijning is een drugslab of hennepplantage welke tussen bestaande bedrijven wordt gevoerd, bijvoorbeeld in leegstaande schuren van boerenbedrijven.  De laatste jaren hebben boeren het financieel niet altijd even ruim, waarbij een groot percentage van de boerenbedrijven te maken hebben met leegstand. De bedrijven waarbij het water inmiddels aan de lippen staat, kunnen ontvankelijk zijn voor ondermijnende criminaliteit. Ze hebben de beschikking over bedrijfsruimtes en de benodigde privacy die criminelen nodig hebben voor het opzetten van zulke drugslaboratoria en plantages. Deze criminelen leggen veel geld neer om zulke leegstaande panden op erfen te huren en dat is voor de boeren een verleidelijk aanbod. Zo kennen veel boeren wel iemand die al eens met zo'n aanbod is benaderd of hebben ze zelf al eens zo'n aanbod ontvangen. Wanneer er wordt geweigerd om de desbetreffende schuur te verhuren, komt het geregeld voor dat er dreigementen richting het privéleven van de boer worden geuit. Ontvangt zo'n boer dus zo'n aanbod, dan weten ze eigenlijk al dat deze dreigementen zullen komen bij het weigeren. Om zo'n aanbod te weigeren, moet je dus wel stevig in je schoenen staan. Ben je al eenmaal in zee gegaan met dit soort criminelen, dan zit je vast voor een behoorlijke tijd. Je kunt er bijna niet eenvoudig even uitstappen. Dit maakt het van groot belang dat de boeren samen een vuist maken in combinatie met instanties zoals de gemeente, de politie en het RPC.
Het RPCNH werkt met verschillende partijen in Noord-Holland samen om de overlast en criminaliteit op het platteland tegen te gaan. Wij gaan met de boeren in gesprek en organiseren voorlichtingsbijeenkomsten waarbij ook de vertegenwoordigers van de gemeente en politie aanwezig zijn. Wij maken plannen met de boeren in specifieke gebieden om gezamenlijk NEE te zeggen tegen criminelen in het buitengebied van de provincie. Dit wordt direct na de Corona-crisis weer in gang gezet. 
Benieuwd waar je op kunt letten om ondermijnende criminaliteit met hennepkwekerijen of druglabs te herkennen en tegen te gaan?  Bekijk dan onderstaande video van het RIEC. Heb je een vermoeden: bel Meld Misdaad Anoniem 0800 - 7000.
Ga naar de video "Herken een drugslab of hennepkwekerij" op deze website.

Voor je het weet ben je weer helemaal op de hoogte

Wat je van onze nieuwsbrief kunt verwachten:

  • Ontvang tips over het voorkomen van bijvoorbeeld een cyberaanval.
  • Je bent als eerste op de hoogte van onze kosteloze activiteiten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!