PVONH
PVONH

Tweestapsverificatie, waarom je daar gebruik van zou moeten maken

  Cybercrime
Al gedurende enkele jaren worden computers beveiligd met wachtwoorden. Er zijn al heel wat oplossingen de bedacht en toegepast om het stelen van deze wachtwoorden te bemoeilijken, zoals bijvoorbeeld het omzetten van het wachtwoord naar een versleutelde tekenreeks wat door veel websites gedaan wordt (en eigenlijk door alle websites gedaan zou moeten worden).

Ondanks deze voorzorgsmaatregelen gebeurt het nog geregeld dat wachtwoorden in handen van criminelen vallen. Deze wachtwoorden worden bijvoorbeeld verkregen door phishing. Bij phishing stuurt de crimineel bijvoorbeeld een e-mail uit naam van de bank met de vraag om in te loggen. Klik je op de link in deze e-mail, dan kom je vaak op een website terecht die bijna niet van de echte te onderscheiden is. Wanneer je hier inlogt met je gegevens hebben de criminelen je inloggegevens te pakken.

Om het inloggen met gestolen gegevens te bemoeilijken, passen veel partijen tegenwoordig tweestapsverificatie toe. Tweestapsverificatie betekent simpel gezegd, zoals de naam misschien al doet vermoeden, dat er 2 acties nodig zijn om te verifieren dat jij het bent die probeert in te loggen en niet iemand die op enige manier jouw gegevens te pakken heeft gekregen. Bij het gebruik van tweestapsverificatie (ookwel 2FA of 2-factor authentication) log je eerst in met je gebruikersnaam en wachtwoord, zoals je gewend bent, maar om daadwerkelijk in te kunnen loggen moet je vervolgens nog een code invoeren. Deze code kan bijvoorbeeld via een SMS naar jouw mobiel worden verzonden, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van authentication apps.

Tweestapsverificatie via SMS

SMS-verificatie is op dit moment nog de meest bekende variant van tweestapsverificatie. Het komt neer op het volgende, jouw account is gekoppeld aan je mobiele nummer. Probeer je in te loggen, dan doe je dat met je gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens ontvang je een sms met een code die je in dient te vullen. Klopt de code, dan ben je pas daarna succesvol ingelogd. 

Het voordeel van deze methode is de eenvoud. Je hoeft maar 1 keer je telefoonnummer te koppelen aan je account en bij het inloggen hoef je alleen te wachten op het smsje. Een van de nadelen van deze methode is dat sommige criminelen de telefoonprovider weten te overtuigen dat ze jou zijn. Ze vragen dan jouw nummer om te zetten naar hun simkaart, waarna zij de verificatiesmsjes ontvangen.

Tweestapsverificatie via een verificatie app

Naast tweestapsverificatie via sms, is het ook mogelijk om gebruik te maken van een zogeheten authenticator app. Een goed voorbeeld van zo'n app is de Google Authenticator. Je kunt bij deze app kiezen voor een handmatige invoer of voor het scannen van een streepjescode. Wanneer je een account hebt waarbij je tweestapsverificatie aan wilt zetten, log je op dat account in. Veel platformen bieden de mogelijkheid om meteen een QR-code te scannen, waarne je account gekoppeld is aan jouw authenticator app en er een sleutel wordt aangemaakt. Wil je vervolgens inloggen op je account, dan doe je dat eerst met je gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens open je de authenticator app, die een code toont die bij het account hoort. Deze code is beperkt geldig, dertig seconden om precies te zijn. Neem de code over en je kunt veilig inloggen.

Beveiligen middels hardwaresleutel

Er is nog een derde mogelijkheid, namelijk door gebruik te maken van een hardwaresleutel. Dit daadwerkelijk een fysiek onderdeel, bijvoorbeeld een USB-stick. De beveiligingscode kan pas worden uitgelezen wanneer je deze hardware inplugt. Daar zit ook meteen de zwakte van dit systeem, ben je de fysieke sleutel kwijt, dan kom je er ook niet meer in.

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer