PVONH
PVONH

Schade bij banken bijna 4 miljoen euro door phishing in 2018

  Cybercrime
In het afgelopen jaar is de schade bij Nederlandse banken door phishing opgelopen naar 3,81 miljoen euro. Dit is gebleken uit de cijfers van Betaalvereniging Nederland. Het jaar daarvoor, in 2017, stond de teller op 1,05 miljoen euro. Een fikse stijging dus.
Slachtoffers ontvangen bij phishingaanvallen een nepbericht van bijvoorbeeld een bank. In dit bericht wordt het slachtoffer verleid om in te loggen met zijn of haar bankgegevens. De gegevens waarmee wordt ingelogd, worden vervolgens naar de aanvaller verstuurd. De aanvaller kan vanaf dit moment inloggen om geld afhandig te maken. De hulpmiddelen die cybercriminelen gebruiken worden volgens de Betaalvereniging Nederland steeds beter. Met deze hulpmiddelen worden steeds vaker phishingaanvallen uitgevoerd en op steeds grotere schaal. De e-mails zien er ook steeds professioneler uit, waardoor deze phishing e-mails lastig te onderscheiden zijn. Naast het uitvoeren van phishingaanvallen per e-mail, zouden er ook steeds vaker fraudeurs zijn die phishingaanvallen via apps zoals WhatsApp uitvoeren. Ze maken hierbij vaak gebruik van de namen van slachtoffers in e-mails om meer vertrouwen te wekken.

Klik niet zomaar op de link in een e-mail

Klanten van banken worden door de Betaalvereniging Nederland opgeroepen om goed op te letten of een ontvangen e-mail wel echt afkomstig is van het officiële e-mail adres van een bank. Daarnaast adviseren ze om niet zomaar op een link in deze e-mails te klikken.

Banken vragen nooit om inloggegevens of codes

De bank zal nooit vragen naar inloggegevens, inlogcodes, signeercodes, pincodes of pasnummers. Wordt er in een e-mail gevraagd om in te loggen of een van deze gegevens af te staan, neem dan eerst contact op met uw bank om na te vragen of dit wel klopt. Zij kunnen u voorzien van meer informatie en bevestigen of de door u ontvangen e-mail daadwerkelijk van uw bank afkomstig is.

Phishingmail ontvangen? Laat het uw bank weten!

Heeft u een phishing e-mail ontvangen? Neem dan contact op met uw bank. Vaak is er een mogelijkheid om de e-mail door te sturen naar uw bank, zodat zij ook andere klanten kunnen waarschuwen voor de desbetreffende phishingaanval.
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer