PVONH
PVONH

Samenwerken tegen ondermijning is keihard nodig

  Awareness Ondermijning
‘Witwassen, bedreiging, overname, geweld, branden en milieuschade. Ondermijnende criminaliteit schaadt de hele samenleving. Daarom is samenwerking tussen overheid én ondernemers keihard nodig’, stelt Peter Hoes, voorzitter van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPC) dat werkt aan de veiligheid van ondernemers, werknemers en klanten.
Eind vorig jaar kwamen tientallen ondernemers naar een informatiebijeenkomst (mede georganiseerd door de Hoornse Ondernemers Compagnie) in Zwaag over dit precaire onderwerp. De kernboodschap: ondermijnende criminaliteit is dichterbij dan we denken: weerbaarheid en samenwerking zijn noodzakelijk. Ook in West-Friesland rukt de georganiseerde misdaad op. Een voorbeeld: in 2016 werd een lokale drugscrimineel veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in een XTC-netwerk. Op 13 locaties werden panden gebruikt voor productie, opslag en export van de drugs. Dat de crimineel 11 miljoen euro aan de staat moet betalen geeft aan dat er veel geld omgaat in de onderwereld. En die onderwereld vermengt zich steeds meer met de bovenwereld.’
Peter Hoes: ‘Als we harde feiten laten zien ontstaat vaak een ongemakkelijk gevoel bij de ondernemers. Criminaliteit is dichtbij en voor je het weet gaat er iets aan je kleven. Het kan zijn dat een werknemer problemen of een verslaving heeft en de verleiding van het grote geld niet kan weerstaan. Via internet kunnen criminelen toegang krijgen tot bedrijfsgegevens of medewerkers chantabel maken. Wie durft bij het vermoeden van een wietplantage in de buurt, die wordt beschermd door een criminele organisatie, de politie te bellen? De kranten staan vol met branden die het gevolg
zijn van wietteelt, dat is een direct gevaar voor andere bedrijfspanden. Hier in de regio groeit gelukkig het besef dat ondermijning niet een probleem van de overheid en de politie alleen is. De Hoornse burgemeester Nieuwenburg heeft de gezamenlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit echt stevig op de agenda gezet.’ Organisator van de bijeenkomst, Kees Goedknegt: ‘Als je echt het gevoel hebt dat dingen niet kloppen, moet je gewoon naar de politie gaan. Dat kan ook anoniem via Meld Misdaad 0800 – 7000 of via de wijkagent. Denk aan een broodjeszaak waar nooit iemand komt, maar waarvan de eigenaar elke maand in een nieuwe, dure auto rijdt. We hebben in een dorp meegemaakt dat er opeens 25 kapperszaken opdoken: een dekmantel voor een criminele witwasoperatie. Of iemand wil je bedrijfshal huren en biedt aan vooruit te willen betalen. Cash. In combinatie met andere opsporingssignalen kan blijken dat de misdaad erachter zit. Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Voor preventie, weerbaarheid, scholing en advies kunnen ondernemers bij het RPC terecht.
‘Ook in West-Friesland gaat er veel geld om in de onderwereld.’

Wat is ondermijning? En wat doet het RPC?

De definitie is: ‘Het verzwakken of misbruiken van de structuur van onze maatschappij, leidend tot een aantasting van haar fundamenten en/of van de legitimiteit van het stelsel dat haar beschermt.’ Dit raakt veel dieper dan een op zichzelf staand crimineel incident. 
Georganiseerde criminaliteit: 
  • lijkt op een multinational, is een complete bedrijfsketen; 
  • is uit op geld, macht, invloed;
  • is uit op geld, macht, invloed;
  • heeft lak alle wet- en regelgeving;
  • gebruikt/misbruikt middelen, producten en mensen;
  • schaadt bedrijven, wijken tot kinderen aan toe.
Het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPC) maakt zich sterk voor de aanpak van criminaliteit tegen het bedrijfsleven. Binnen het RPC werken overheid en ondernemers samen aan een veilige omgeving voor ondernemers, personeel en klanten. Met preventieve maatregelen, voorlichting en trainingen worden oplossingen gezocht en gevonden voor veiligheidsproblemen. Zo is onlangs de campagne Excellent Cameratoezicht gelanceerd, waarbij ondernemers gratis de kwaliteit van hun camerabeelden kunnen laten controleren en verbeteren. Het is een stichting zonder winstoogmerk. De Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg zit als aanjager van samenwerking tegen ondermijning in de onafhankelijke Raad van Toezicht van het platform. Bron: Westfriese Zaken
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer