PVONH
PVONH

Ruim honderd arrestaties na onderscheppen twintig miljoen geheime berichten EncroChat

  Cybercrime
In de afgelopen weken zijn er door de politie in Nederland meer dan honderd verdachten aangehouden nadat hun geheime chatverkeer is onderschept.

De Franse en Nederlandse opsporingsdiensten hebben bekendgemaakt dat zij meer dan twintig miljoen berichten hebben kunnen meelezen. Berichten die criminelen elkaar stuurden en waarbij ze dachten veilig te communiceren. Volgens de opsporingsdiensten is dit een ‘aardschok voor de georganiseerde misdaad’.

De berichten die zijn onderschept werden via het versleutelde telefoonnetwerk EncroChat verzonden. Dit netwerk was volgens de politie populair onder criminele groepen wereldwijd. Zo heeft EncroChat ongeveer 50.000 gebruikers wereldwijd, in Nederland 12.000 gebruikers. Het is de hulpdiensten nu gelukt deze berichten te onderscheppen, en dat nog voordat ze konden worden versleuteld. 

Dit onderzoek is al begonnen in 2017. De Franse politie merkte steeds vaker dat ze telefoons tegenkwamen van EncroChat. Vervolgens zijn zij een samenwerking gestart met de Nederlandse politie. Honderden analisten hebben de berichten die de duizenden criminelen naar elkaar verstuurden dag en nacht meegelezen en gevolgd.

Dankzij het live meelezen van deze berichten, zijn tientallen ontvoeringen, schietpartijen en liquidaties voorkomen, zo bericht de politie. Er zijn tevens drugstransporten onderschept en een groot aantal verdachten is opgepakt die in de georganiseerde misdaad actief zouden zijn. Dankzij het meelezen heeft de politie zicht gekregen op delicten zoals moord, witwassen, drugshandel en corruptie.

Dankzij deze actie zijn er dus in Nederland alleen al meer dan 100 verdachten gearresteerd en is er 1200 kilo crystal meth en meer dan 8000 kilo cocaïne gevonden. Er zijn inmiddels al 19 drugslabs ontmanteld, tientallen wapens, dure horloges, auto’s en twintig miljoen aan cash geld in beslag genomen.

Verdachten gearresteerd in het buitenland

Niet alleen in Nederland hebben er aanhoudingen plaats gevonden, ook in andere landen zijn verdachten aangehouden. Bijvoorbeeld in Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Zo heeft de Britse politie inmiddels al 746 verdachten opgepakt aan de hand van de informatie die zij hebben verkregen van de Franse en Nederlandse opsporingsdiensten.

300 strafzaken

Naar verwachting van de politie zullen de EncroChat-berichten in meer dan 300 strafzaken een rol gaan spelen en tevens zullen de berichten nog jarenlang als bewijs dienen. Er wordt ook verwacht de komende tijd nog veel meer verdachten te arresteren op basis van deze data. Volgens het OM (Openbaar Ministerie) is er door de rechter-commissaris toestemming gegeven om alle berichten vanaf 1 april live mee te lezen. 

Meekijkoperatie ten einde

Een aantal weken geleden kwam er een abrupt einde aan het live meekijken. EncroChat was erachter gekomen dat er mee werd gekeken en heeft zijn gebruikers gewaarschuwd dat een overheidsinstantie met kwaadaardige software binnen het netwerk was gedrongen. Ze hebben daarop hun gebruikers het advies gegeven de telefoons direct weg te gooien.

Persconferentie Eurojust terugkijken

Bekijk hier de persconferentie terug die Eurojust heeft gegeven over de resultaten voor de ontmanteling van EncroChat;

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/SMnfBU3Nv8Q" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer