PVONH
PVONH

Ondernemers zijn onbekend met criminele ondermijning en de gevolgen ervan

  Awareness Ondermijning
Platform Veilig Ondernemen (PVO) Noord-Holland, voorheen RPC NH, organiseert op maandagavond 6 februari de live online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’, waarin ondernemers uitleg wordt gegeven over wat ondermijning precies betekent en wat het doet.

Presentator en acteur Frank Lammers deelt samen met ondernemers, bestuurders, politie en experts een nuchtere kijk op dit onderwerp. In onderzoek dat Bureau Beke in 2022 heeft uitgevoerd, geeft één op de acht respondenten (12%) aan dat hij het afgelopen jaar te maken kreeg met een vorm van ondermijnende criminaliteit. Tijdens de talkshow word je door experts en ervaringsdeskundigen bijgepraat over de risico’s en gevolgen van ondermijnende activiteiten binnen of vlakbij jouw bedrijf.

“Ondernemers worden aan de lopende band geconfronteerd met ondermijnende criminaliteit. Je hoeft het nieuws er maar op na te kijken”, aldus Josefien Hofstede, woordvoerster bij PVO Noord-Holland. “Toch hebben ondernemers nog veel vragen rond dit onderwerp. Daarom komen op 6 februari tientallen maatregelen tegen ondermijning aan bod. Verschillende partijen dienen zich aan met initiatieven en projecten in de strijd tegen deze misdaadvorm. Kunnen ondernemers daar nog wel goede keuzes in maken? Waar ligt de nuancering, hoe kijken ondernemers aan tegen de huidige maatregelen terwijl hun business door moet gaan? Dit zijn allemaal onderwerpen die in de talkshow worden besproken.”

Meld je aan via de website www.deondernemerdraaitdoor.nl.

Worden criminelen steeds slimmer?

Ondermijning verwijst vooral naar de effecten van de georganiseerde criminaliteit, de verwevenheid van de onder- en bovenwereld, en de innesteling in woonwijken en legale sectoren. Plegers van georganiseerde criminaliteit maken gebruik van dezelfde legale structuren en voorzieningen als iedere burger en ondernemer. Denk daarbij aan transportvoorzieningen, financiële en juridische dienstverlening, recreatieterreinen en bijvoorbeeld de vastgoedsector. Zelden wordt duidelijk of bedrijven de criminele activiteiten bewust of onbewust hebben gefaciliteerd. Het is daarom de vraag in hoeverre ondernemers zich bewust zijn van ondermijnende activiteiten. Tegelijkertijd vragen zowel landelijke als regionale overheden veel van ondernemers, als het om het bestrijden van dit type criminaliteit gaat. In dat kader staan ook steeds meer organisaties op om ondernemers te helpen; er zijn inmiddels tientallen initiatieven voor opgestart.

Wat houdt ondermijning precies in, hoe signaleer je het en hoe weet je welke keuze je als ondernemer moet maken om er iets tegen te doen? Tijdens de live en online uitzending die op 6 februari om 19.15 uur plaatsvindt, krijg je antwoord op deze en andere vragen. Deelname is gratis.

Meld je aan via de website www.deondernemerdraaitdoor.nl.

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer