PVONH
PVONH

Ondernemers en burgers wees alert op fraude!

  Cybercrime
We horen steeds en steeds meer meldingen van verschillende vormen van fraude waar de burger of ondernemers de dupe van worden. Het aantal meldingen ligt twee tot drie keer zo hoog als normaal.
Het gaat om meldingen van poging tot phishing waarbij de oplichter zich voordoet als een geldeisende instantie zoals de Belastingdienst of bank. Bij phishing proberen oplichters mensen geld afhandig te maken door te zeggen dat ze een belastingschuld hebben die ze moeten terugbetalen. Ook worden DigiD logins gehackt. Het geld dat de oplichters hiermee binnenhalen, gaat vervolgens naar zogenaamde geldezels, deze laten zijn/haar rekening gebruiken om geld van criminelen naar iemand anders over te maken of wit te wassen. De geldezels worden vaak door criminelen geronseld via Social Media als Facebook en Instagram. Steeds meer jongeren zijn slachtoffer van dit soort fraudepraktijken. 
De waarschuwing naar iedereen is dat officiële instanties zoals de Belastingdienst nooit per mail of sms communiceert. Tijdens deze Coronacrisis zien we een forse stijging van phishing, maar ook van WhatsApp-fraude. Daarbij doen oplichters zich voor als een bekende in geldnood. Het zijn berichten als: ‘ik moet 2 rekeningen betalen, maar ik heb op dit moment het geld niet, zou jij me kunnen helpen door het geld voor te schieten?’. Het aantal meldingen WhatsApp-fraude is verdubbeld. Het is nog niet eerder voorgekomen dat er op deze manier op zo’n grote schaal geprobeerd is te frauderen. 
Vooral senioren zijn het slachtoffer. Zij handelen uit goeder trouw en zijn minder op de hoogte van deze vernuftige manieren van fraude. 
Tijdens deze Coronaperiode zien we een verschuiving van de criminaliteit. Steeds vaker worden mensen slachtoffer van cybercrime terwijl het aantal slachtoffers van ‘normale’ criminaliteit juist daalt. Hacken, identiteitsfraude, cyberpesten, koop- en verkoopfraude komen daarbij het meest voor. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven. De motieven van de daders lopen uiteen van financieel, ideëel, relationeel tot puberaal gedrag. Via het internet wordt dagelijks gechanteerd en afgeperst. Cybercriminaliteit is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing. De beheersing van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet.  
Het thuiswerken zorgt dan ook voor gemakkelijke cyberaanvallen van buitenaf. Laptops en computers zijn vaak niet ingericht om veilig te werken. Daarnaast kan de internetverbinding thuis bijvoorbeeld niet goed beveiligd zijn omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een VPN-verbinding. 
Het RPC kan u, als ondernemer, hierbij helpen. Neemt u dan contact op via het contactformulier op onze website.
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer