PVONH
PVONH

Let op: Phishing e-mail uit naam van DigiD met QR-code

  Cybercrime
De meeste phishingmails hebben gewoon een linkje waar op geklikt moet worden, of waar een afbeelding of bestandje wordt gedownload. In deze variant proberen criminelen je te verleiden om een QR-code te scannen.
In de mail die rondgaat, welke zogenaamd uit naam van DigiD zou zijn verstuurd, wordt gevraagd om de in de mail aanwezige QR-code (in de afbeelding onherkenbaar gemaakt) te scannen om je profielgegevens bij te werken. Scan je de code, dan kom je terecht op een nepsite waar je wordt gevraagd om in te loggen. In feite is de QR-code dus niks meer dan een linkje, alleen dit keer in een andere variant. In de phishingmail staat de volgende tekst om mensen te verleiden toch de site te bezoeken: "Uit ons dataregister is gebleken dat de persoonsgegevens onvolledig zijn', luidt de boodschap in de mail. Om dit dataregister weer compleet te maken moet je even je gegevens doorgeven, door de QR-code in de mail te scannen."

DigiD stuurt geen links in mails of sms-berichten

Het is niets nieuws dat er phishingmails worden verzonden uit naam van een bekende organisatie, zoals in dit geval DigiD. Meestal bevatten de phishingmails echter geen QR-codes, dus dat maakt deze net wat anders dan de reeds bekende voorbeelden. Dat er in dit geval gebruik wordt gemaakt van een QR-code maakt verder weinig verschil, want je komt wanneer je deze scant alsnog op de malafide website terecht, precies daar waar de criminelen je willen hebben. Let dus op. DigiD stuurt nooit e-mails of sms-berichten waar een link in zit. Ontvang je wel een e-mail namens DigiD met link? Wees alert!
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer