PVONH
PVONH

Kick-off Meldpunt Cybercrime Haven IJmuiden

  Cybercrime
Op 11 november a.s. vindt de kick-off plaats van het Meldpunt Cybercrime voor de bedrijven in het havengebied van IJmuiden. Een unieke samenwerking van de Gemeente Velsen, Politie Noord-Holland, RPC Noord-Holland, Korper ICT, BIZ en IJPOS. Het eerste meldpunt in deze vorm in heel Nederland!
Steeds meer bedrijven worden geconfronteerd met de keiharde gevolgen van cybercriminaliteit (phishing, CEO-fraude, password cracking, ransomware aanvallen, etc.) Vaak worden deze aanvallen gecontroleerd door georganiseerde groepen cybercriminelen en hebben ze grote gevolgen voor de activiteiten, de winst en de reputatie van een bedrijf. Imagoschade door misbruik van bedrijfsgegevens en het uitblijven van orders door het platleggen van website of webshop zijn slechts twee voorbeelden. Het nalaten van een gedegen beveiliging kan in zo’n geval veel meer geld kosten dan de beveiliging zelf. Om snel weer in de lucht te kunnen zijn, wordt in een groot aantal van deze gevallen dan toch maar weer ‘knarsetandend’ betaald.
Met het Meldpunt willen de initiatiefnemers IJPOS en BIZ Havengebied IJmuiden allereerst de bewustwording van de ondernemers vergroten. Henk Wessel, oud-voorzitter IJPOS en vice-voorzitter BIZ: ‘We zijn zo sterk als de zwakste schakel. Als we een veilig havengebied na willen streven, kunnen we de digitale component niet links laten liggen. Het Meldpunt heeft een signaleringsfunctie. Welke signalen zijn er, wat gebeurt er om je heen en hoe ga je daar als ondernemers gezamenlijk en individueel mee om? Je wilt je uiteindelijk senang voelen. Daarnaast kunnen we via het Meldpunt informeren, en zelfs waarschuwen. Zo dragen we er zorg voor dat de digitale veiligheid stap voor stap een vast onderdeel wordt van de bedrijfsvoering en de agenda van ons allemaal’. Wilt u er op 11 november ook bij zijn? Stuur een mail naar [email protected] of naar [email protected]
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer