PVONH
PVONH

Is jouw organisatie genoeg beveiligd tegen cybercrime?

  Cybercrime
Voor iedere organisatie is cybersecurity een punt van aandacht.
Wie nu nog denkt dat alleen grote organisaties zich moeten wapenen tegen cybercrime, komt bedrogen uit. Vrijwel elke organisatie heeft te maken met gevoelige informatie zoals persoonsgegevens van klanten of opdrachtgevers en vertrouwelijke interne documenten. Los van de problemen die een eventuele hack kan veroorzaken, kan het nalaten van een gedegen beveiliging veel meer geld gaan kosten dan de beveiliging zelf.

E-commerce, dienstverlening of offline shop: iedereen heeft data

Vaak wordt de gevoeligheid van data in een organisatie onderschat. ‘Zo bijzonder is onze vergaarde data niet, dus hackers hebben daar vast geen interesse in’ is een veelgehoord argument. Wat in dit geval wordt vergeten, is dat het vaak niet gaat om de inhoud en waarde van de data, maar juist hoe belangrijk deze data voor de organisatie is. Door data te gijzelen met ransomware, kan een organisatie volledig vastlopen en kan niet meer voldoen aan de basis van de dienstverlening. Bovendien geeft het een heel verkeerd signaal af naar klanten. Als jullie al niet zuinig omgaan met hun persoonlijke gegevens, hoeveel vertrouwen kunnen ze hebben in jullie dienstverlening of producten?

Er staat geen geldbedrag tegenover reputatieschade

Dat een hack of ransomware attack intern tot grote problemen kan leiden, mag duidelijk zijn. Daar komt vervolgens nog de immateriële reputatieschade bovenop. Niemand wil de krant ’s ochtends openslaan en in grote zwarte letters “ gehackt door slechte beveiliging” zien staan. Concurrenten gaan er vervolgens prat op dat zij hun beveiliging wel op orde hebben, waardoor bestaande klanten vertrekken en prospects geen vertrouwen meer hebben in jouw business.

Zware boetes van de Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt hoge boetes op wanneer een datalek is ontstaan dat redelijkerwijs voorkomen had kunnen worden. De boete kan oplopen tot 10 miljoen euro of 2% van de jaarlijkse wereldwijde omzet van de organisatie. Deze boete kan, in combinatie met de geleden schade door de hack zelf en de gevolgen van de aangetaste reputatie, het doodsvonnis betekenen voor een organisatie. Daarom is het altijd verstandiger om te investeren in een passende beveiliging van de data dan om het risico van cybercrime te aanvaarden.

Voorkomen is beter dan genezen

De kosten van een solide beveiliging zijn altijd lager dan de materiële en immateriële kosten van een hack. Weet dat er marktplaatsen bestaan waarbij hacks en ransomware attacks gekocht kunnen worden. Dit betekent dat degene die je organisatie aanvalt, zelf geen regel code hoeft te kunnen schrijven. De dreiging is voor elke organisatie reëel, ongeacht de grootte of de branche. Gelukkig zijn er altijd passende oplossingen denkbaar die de kans op een hack significant verkleinen.

RPC werkt samen met Korper ICT tijdens de Week van de Veiligheid

Elk jaar staat de Week van de Veiligheid in het teken van een paar onderwerpen op het gebied van criminaliteit, waarbij het dit jaar (11 t/m 17 oktober 2021) ook gaat om cybercrime. Vanuit dit uitgangspunt geeft Korper ICT trainingen aan organisaties om het belang van een solide beveiliging te onderstrepen. Met confronterende voorbeelden wordt de bewustwording vergroot en krijgen organisaties handvatten om de beveiliging van hun data een boost te geven. Ook meedoen aan deze gratis online training? Bezoek onze activiteitenpagina om je direct aan te melden en je organisatie veilig te houden! Bron: korper.nl
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer