PVONH
PVONH

Interactieve masterclass cybercrime voor MKB in Haarlemmermeer

  Cybercrime
Gratis ondernemerstrainingen in Noord-Holland onderdeel van landelijke cybercrime campagne Het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPCNH) organiseert op dinsdag 9 juli een gratis interactieve cybercrime-training voor MKB-ondernemers in de Rustende Jager in Nieuw Vennep.
Deze masterclass voor ondernemers in de Haarlemmermeer is onderdeel van de landelijke campagne ‘Eerst Checken, dan klikken!’ van het Ministerie van Justitie en Veiligheid die eind mei werd afgetrapt. 
Projectleider Cybercrime en ondernemer Bernard Klaassen over de Masterclass: ‘Cybercriminaliteit wordt een steeds groter probleem en ondernemers zijn in toenemende mate de dupe. De doelstelling is het beïnvloeden van de mindset. Deelnemers krijgen handvatten om cybercrime te voorkomen, gedragsverandering bij werknemers te stimuleren en gevolgschade te beperken’.

Bewust met hackers aan tafel

Het programma van de masterclass, dat is samengesteld met cyber security experts, de politie, gemeente Haarlemmermeer en lokale ondernemersverenigingen, start op dinsdag 9 juli om 18:00 uur in de Rustende Jager in Nieuw-Vennep en duurt tot ongeveer 20:00 uur met aansluitend een hapje en een drankje. De masterclass maakt deel uit van een reeks trainingen die komende maanden in Noord-Holland wordt georganiseerd. Een ethical hacker confronteert, deelt ervaringen van en met gedupeerde ondernemers en geeft praktische tips en trics aan de deelnemers. ‘We geven inzicht in het gedachtengoed, de motieven en de methodieken van de moderne cybercrimineel en dan blijken bestaande voorzorgsmaatregelen lang niet altijd de juiste’, benadrukt Projectleider Klaassen. ‘We denken als ondernemers goede oplossingen te hebben, maar de techniek heeft ons vaak al ingehaald.’ 
‘De snelheid waarmee cybercrime zich ontwikkelt, is niet bij te benen. Het is een miljardenbusiness en die is niet meer te stoppen vanwege lucratieve businessmodellen die zijn ontwikkeld rondom ransomware. Ondernemingen worden met een druk op de knop volledig lam gelegd, zoals Asco Industries vorige week nog. En het begint met menselijk falen; slechte wachtwoorden, een ondoordachte klik op een vage link of onvoldoende controle op de veiligheid. Daarom focussen we in de trainingen op het veranderen van gedrag van ondernemers zelf, maar vooral ook van hun medewerkers’, meldt Klaassen. Deelnemers ontvangen na afloop dan ook de praktische “Toolbox Cybercrime” waarmee ze direct verbeteringen kunnen doorvoeren en eenvoudiger aangifte kunnen doen. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich online inschrijven.

Overheden, politie én ondernemers werken samen

Als onderdeel van de landelijke cybercrime-campagne ‘Eerst Checken, dan klikken!’ werd ook de MKB Phishing-Test ontwikkeld. Werknemers van MKB-organisaties worden in nauwe samenwerking met de aangemelde bedrijven in het geheim onderworpen aan een test om veiligheid en cyber-weerbaarheid van de organisatie in kaart te brengen en te verbeteren. ‘Uit de enquetes die afgelopen week bij ondernemers werden afgenomen en de gesprekken met werknemers op de vloer, blijkt wel dat veel bedrijven geen protocollen hebben op het gebied van cybercrime’, benoemt Klaassen. ‘In de praktijk zijn weinig werknemers op de hoogte van de do’s en don’ts en vult iedereen “cyberveiligheid” op zijn of haar manier in. Dat dit een groot risico is hoeven we niet uit te leggen. Wees bewust van de gevaren en bereid je organisatie en team goed, dat voorkomt een hoop ellende.’
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer