PVONH
PVONH

In 2022 2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer online criminaliteit / cybercrime

  Cybercrime
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vandaag cijfers bekendgemaakt op basis van het onderzoek Online Veiligheid en Criminaliteit 2022 wat van augustus tot en met oktober 2022 is gehouden onder ruim 32.000 mensen van 15 jaar en ouder. Zo gaf 15% van de deelnemers aan in de afgelopen 12 maanden het slachtoffer te zijn geweest van een (of meerdere) vormen van online criminaliteit.

Deze 15% die heeft aangegeven slachtoffer te zijn geweest, komt overeen met 2,2 miljoen mensen. Het merendeel van deze mensen heeft te maken gehad met fraude en oplichting, wat wordt opgevolgd ddoor bedreiging, hacken en intimidatie. Ongeveer 20% van deze groep slachtoffers heeft hiervan melding gemaakt of aangifte gedaan bij de politie. 

8 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder zijn in 2022 slachtoffer geworden van fraude en oplichting. Het gaat dan vooral om aankoopfraude (6%). 5% van deze groep heeft te maken gehad met hacken en 4% heeft te maken gekregen met intimidatie en online bedreiging. Vooral deze laatste vorm is verantwoordelijk voor jonge slachtoffers. Zo is naar eigen zeggen van de groep 15- 25-jarigen 1 op de 5 geconfronteerd met pesten, online bedreiging, shamesexting (een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag waarbij gedreigd wordt naaktfoto's of -filmpjes van het slachtoffer te verspreiden of waarbij dit ook daadwerkelijk wordt gedaan) en stalken.

Slachtoffers online criminaliteit in 2022 volgens het CBS

30 procent voelt zich minder veilig na online criminaliteit

Van de slachtoffers van online criminaliteit in 2022 had 37% nadien minder vertrouwen in mensen. 30% voelde of voelt zich nog steeds minder veilig. Door 7 à 8% van de slachtoffers werden depressieve klachten, slaapproblemen angstklachten en het voorval steeds opnieuw beleven genoemd. Als er dan wordt gekeken naar specifieke vormen van online criminaliteit komt daaruit naar voren dat deze laatste klachten meer dan dubbel zo vaak worden gerapporteerd door slachtoffers van online bedreiging en intimidatie ten opzichte van de andere online delicten.

Emotionele of psychische gevolgen online criminaliteit

2 op de 10 slachtoffers doen aangifte en melding bij de politie

Ruim de helft van de slachtoffers van een van de vormen van online criminaliteit heeft dit ergens gemeld; bij professionele hulpverleners, bij de politie, gezinsleden, vrienden of familie. Bij de politie heeft 21% gemeld wat hen was overkomen. Bijna al die meldingen van online criminaliteit bij de politie hebben geresulteerd in een aangifte (19%).  Als meest genoemde reden om het voorval niet te melden bij de politie of geen aangifte te doen is dat men er niet aan denkt of het niet zo belangrijk vindt, opgevolgd door 'het helpt toch niks'.

Melding en aangifte online criminaliteit in 2022

Meld je aan voor een gratis training cybercrime en wordt weerbaar tegen cybercriminelen

Weten jij en je collega's goed wat je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminelen?

Meld je aan voor een van onze gratis cybercrime trainingen 

Onze trainers helpen je graag op weg!

Bron: CBS

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer