Nieuws

Voor je het weet ben je op de hoogte van het laatste nieuws. Op deze nieuwspagina plaatsen we niet alleen handige tips om de veiligheid van je onderneming te vergroten, maar we plaatsen hier ook informatie over activiteiten die we op de agenda hebben staan. 

In 2022 2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer online criminaliteit / cybercrime

Deze 15% die heeft aangegeven slachtoffer te zijn geweest, komt overeen met 2,2 miljoen mensen. Het merendeel van deze mensen heeft te maken gehad met fraude en oplichting, wat wordt opgevolgd ddoor bedreiging, hacken en intimidatie. Ongeveer 20% van deze groep slachtoffers heeft hiervan melding gemaakt of aangifte gedaan bij de politie. 

8 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder zijn in 2022 slachtoffer geworden van fraude en oplichting. Het gaat dan vooral om aankoopfraude (6%). 5% van deze groep heeft te maken gehad met hacken en 4% heeft te maken gekregen met intimidatie en online bedreiging. Vooral deze laatste vorm is verantwoordelijk voor jonge slachtoffers. Zo is naar eigen zeggen van de groep 15- 25-jarigen 1 op de 5 geconfronteerd met pesten, online bedreiging, shamesexting (een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag waarbij gedreigd wordt naaktfoto's of -filmpjes van het slachtoffer te verspreiden of waarbij dit ook daadwerkelijk wordt gedaan) en stalken.

Slachtoffers online criminaliteit in 2022 volgens het CBS

30 procent voelt zich minder veilig na online criminaliteit

Van de slachtoffers van online criminaliteit in 2022 had 37% nadien minder vertrouwen in mensen. 30% voelde of voelt zich nog steeds minder veilig. Door 7 à 8% van de slachtoffers werden depressieve klachten, slaapproblemen angstklachten en het voorval steeds opnieuw beleven genoemd. Als er dan wordt gekeken naar specifieke vormen van online criminaliteit komt daaruit naar voren dat deze laatste klachten meer dan dubbel zo vaak worden gerapporteerd door slachtoffers van online bedreiging en intimidatie ten opzichte van de andere online delicten.

Emotionele of psychische gevolgen online criminaliteit

2 op de 10 slachtoffers doen aangifte en melding bij de politie

Ruim de helft van de slachtoffers van een van de vormen van online criminaliteit heeft dit ergens gemeld; bij professionele hulpverleners, bij de politie, gezinsleden, vrienden of familie. Bij de politie heeft 21% gemeld wat hen was overkomen. Bijna al die meldingen van online criminaliteit bij de politie hebben geresulteerd in een aangifte (19%).  Als meest genoemde reden om het voorval niet te melden bij de politie of geen aangifte te doen is dat men er niet aan denkt of het niet zo belangrijk vindt, opgevolgd door 'het helpt toch niks'.

Melding en aangifte online criminaliteit in 2022

Meld je aan voor een gratis training cybercrime en wordt weerbaar tegen cybercriminelen

Weten jij en je collega's goed wat je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminelen?

Meld je aan voor een van onze gratis cybercrime trainingen 

Onze trainers helpen je graag op weg!

Bron: CBS

Voor je het weet ben je weer helemaal op de hoogte

Wat je van onze nieuwsbrief kunt verwachten:

  • Ontvang tips over het voorkomen van bijvoorbeeld een cyberaanval.
  • Je bent als eerste op de hoogte van onze kosteloze activiteiten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!