PVONH
PVONH

Cybercrime enorm gestegen in 2021

  Cybercrime
Uit onderzoek van het RPC is gebleken dat er in 2021 wederom een flinke toename in het aantal aangiftes en meldingen van cybercrime zijn geweest. Dat cybercrime een “populaire” methode van criminaliteit is, dat was al bekend. De Corona-jaren hebben daar nog eens flink aan bijgedragen.

Ongelukkig genoeg lijkt de stijgende lijn in 2022 door te zetten. Criminelen, die eerder niet met cybercrime bezig waren, lijken steeds meer te ontdekken hoe eenvoudig het gaat. Via het Darkweb zijn kant-en-klare hack-pakketten te koop, compleet met helpdesk en niet-goed-geld-terug garantie.

Stijging van 30% ten opzichte van 2020

In 2021 zijn er maar liefst 30% meer meldingen van cybercrime gedaan ten opzichte van 2020. Het aantal meldingen van cybercrime neemt overigens al een aantal jaren flink toe, dus deze stijging is niet geheel onverwacht.

Schade in Euro’s

In 2021 is de schatting dat er ongeveer €12 miljoen is buitgemaakt. Ten opzichte van 2020 is dat een stijging van zo’n 55%. Koploper hierbij is fraude met bankgegevens en/of internetbankieren. Daarmee is naar schatting zo’n €7,5 miljoen buitgemaakt in 2021. Twee andere vormen van cybercriminaliteit waar veel financiële schade mee is aangericht zijn de diefstal van cryptomunten en beleggingsfraude. Ondanks dat het aantal meldingen van deze twee vormen vrij laag is, zijn de bedragen dat absoluut niet. De schatting is dat deze twee vormen een schadebedrag van ongeveer €2,5 miljoen hebben veroorzaakt in 2021. Bij helpdeskfraude zijn de slachtoffers vaak 60+. Bij vriend-in-nood fraude en misbruik van accounts voor bestellingen zijn het vaak jongeren en vrouwen. Het valt op dat er een stijging is in het aantal meldingen van cybercrime door 60+ers, terwijl dat bij de millenials en Generatie X juist is afgenomen.

Particulier vs. bedrijfsleven

Veruit het merendeel van de slachtoffers zijn particulieren. Het lijkt alsof particulieren de meeste schade lijden, echter de schade bij het bedrijfsleven kan zomaar veel hoger zijn. Het is bijkans niet te achterhalen of bedrijven minder snel aangifte doen van cybercrime incidenten dan particulieren, laat staan om dat cijfermatig te kunnen achterhalen of te kunnen bepalen waar dat aan ligt. Onderzoek hiernaar is nodig.

Jezelf weren tegen cybercrime

Een heel arsenaal aan softwarepakketten kopen of angstig worden is niet nodig. Stel jezelf de vraag “waarom gedraag ik mij anders op de digitale snelweg dan in het echte verkeer waar net zo veel risico’s zijn”. Zorg voor een goede virusscanner, schakel een ICT’er in en klik niet zomaar op een link. Daarnaast is voor de meeste internetgebruikers de aanschaf van een goede passwordmanager een prima wapen tegen hacken.  Wil jij, als ondernemer, leren over hoe je jezelf het beste kunt bewapenen tegen cybercriminelen? Meld je dan aan voor een van onze gratis online cybercrime trainingen. Je krijgt een kijkje op het darkweb en leert over de manier van werken van hackers, maar nog veel belangrijker; je krijgt praktische tips over hoe je voorkomt slachtoffer te worden. Aanmelden kan op onze cybercrime pagina.

Bent u benieuwd naar het aantal cyber aanvallen die live gebeuren? Neemt u hier een kijkje en schrik niet.

Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer